• Acasa
  • Companie
    • Filozofie
    • Despre noi
    • De ce Silvania?
    • Ghidul calității
    • Cariere
    • Implicare socială
  • Produse
    • Specialități vânat crud uscate
    • Specialități italienești de vânat fiert afumate
    • Specialități vânat mousse & terine
    • Specialități Clean Label
    • Specialități Grill
    • Specialități HORECA
    • Pate-uri
  • Fără E-uri
  • Locații
  • Blog
  • Contact
  • Cos cumparaturi
  • Finalizare comanda
  • Contul meu
  • Magazin
  • Politica de confidentialitate
  • Eco Bio
  • Livrare
  • Modificare sau anulare comanda
  • Plata
  • Garantie
  • Sugestii si reclamatii
  • Returnare
  • Termeni si conditii
MENIUMENIU
  • DELICATESE FĂRĂ E-URI
      • Delicatese gourmet BIO – fără E-uri
        • Mezeluri BIO – fără E-uri
        • Pateuri BIO – fără E-uri
        • Batoane proteice BIO – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din vanat – fără E-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
        • Pateuri – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din carne de porc sau pui – FĂRĂ e-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
      • Recomandarea săptămânii
      • Vezi toate produsele
      • DELICATESE CU SPECIFIC INTERNATIONAL – FĂRĂ E-URI
        • Specific italian
        • Specific spaniol
        • Specific german
        • Specific maghiar
        • Specific romanesc
  • DESPRE BIO/ECO & FĂRĂ E-URI
      • DESPRE BIO & FĂRĂ E-URI
        • Ce înseamnă fără E-uri
        • Ce înseamnă BIO (Eco)
  • Companie
      • Companie
        • Filozofie
        • Despre noi
        • De ce Silvania?
        • Ghidul calității
        • Cariere
        • Implicare socială
  • Locații
  • Blog
  • Contact
CONT COȘ 0
MENIUMENIU
  • DELICATESE FĂRĂ E-URI
      • Delicatese gourmet BIO – fără E-uri
        • Mezeluri BIO – fără E-uri
        • Pateuri BIO – fără E-uri
        • Batoane proteice BIO – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din vanat – fără E-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
        • Pateuri – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din carne de porc sau pui – FĂRĂ e-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
      • Recomandarea săptămânii
      • Vezi toate produsele
      • DELICATESE CU SPECIFIC INTERNATIONAL – FĂRĂ E-URI
        • Specific italian
        • Specific spaniol
        • Specific german
        • Specific maghiar
        • Specific romanesc
  • DESPRE BIO/ECO & FĂRĂ E-URI
      • DESPRE BIO & FĂRĂ E-URI
        • Ce înseamnă fără E-uri
        • Ce înseamnă BIO (Eco)
  • Companie
      • Companie
        • Filozofie
        • Despre noi
        • De ce Silvania?
        • Ghidul calității
        • Cariere
        • Implicare socială
  • Locații
  • Blog
  • Contact

Cum aranjezi mâncarea în farfurie ca un adevărat Masterchef?

24 mai 2017

Se spune că pofta vine mâncând, deși maeștrii bucătari te-ar contrazice: pofta vine văzând. Atunci când facem un platou pentru invitați sau vrem să surprindem pe cineva drag cu un fel de mâncare savuros, felul în care punem preparatele pe farfurie este unul dintre cei mai importanți factori.

Gurmanzii știu că o mâncare fină (gourmet) înseamnă nu doar gust, ci și o prezentare pe măsură. Și cine spune că acasă nu putem face și noi un aranjament deosebit, care să scoată în evidență cât de apetisantă e mâncarea și să surprindă prietenii și familia?

1. Lasă latura creativă să iasă la iveală și distrează-te

sursa foto: Masterchef Loren Villalobos

sursa foto: Masterchef Loren Villalobos

Nu trebuie să fii artist consacrat ca să aranjezi un platou deosebit. Iată câteva sfaturi ”furate” de la maeștrii bucătari:

  • Așază mâncarea central pe o frunză proaspătă comestibilă (viță, arțar, salată verde sau kale)
  • Așază mâncarea central pe un pat de iarbă (ierburi aromate proaspete sau frunze de baby spanac)
  • Așază mâncarea central pe o foaie de copt pe care ai ars-o pe margini în prealabil, pentru a-i da un aspect de pergament antic
  • Privește întreg ansamblul de la distanță și adaugă în decor elemente colorate de texturi diferite, care se completează reciproc: un cerc realizat din sos sau dressing, frunzulițe aromate, fâșii foarte fine decorative de legume.

2. Decorează farfuria în culori contrastante

sursa foto: lynnchyi.com

sursa foto: lynnchyi.com

Produsele gourmet se mănâncă mai întâi cu ochii. De aceea orice maestru bucătar îți va spune să folosești culori contrastante și vii atunci când aranjezi o farfurie:

  • Foloseste frunze proaspete, verzi, de salată sau spanac pentru a scoate în evidență un sos chilli roșiatic sau portocaliu
  • Adaugă garnituri care să contrasteze la culoare dar care să se potrivească la gust: cartofi dulci și varză de Bruxelles, morcovi și brocoli etc.

3. Inspiră-te din natură
be53c11f7d9dd8d91feb7030d096e549

Gustul unui preparat gurmet trebuie să fie sofisticat, dar aranjarea lui trebuie să vină din suflet și imaginație. Dacă vrei să impresionezi printr-o simplitate elegantă, poți să te inspiri din natură atunci când alegi culorile și contrastele.

Pune împreună legumele de sezon, căci vor arăta excelent unele lângă altele și creează nuanțe mai deschise și mai întunecate cu ajutorul ierburilor aromate, al florilor comestibile, al boabelor în culori intense (ne gândim la rodie sau chiar afine) sau al legumelor specifice sezonului.

4. Experimentează cu vesela

sursa foto: thoughtfullystyled.com

sursa foto: thoughtfullystyled.com

De cele mai multe ori poți schimba complet aspectul unui fel de mâncare schimbând farfuria sau platoul pe care îl servești. Hai să vedem câteva idei:

  • Foloseste un platou de porțelan foarte întins și pătrat dacă ai un fel de mâncare sau o salată ce se caracterizează prin culori puternice și un dressing ce merită o atenție aparte.
  • Surprinde-ți invitații cu o selecție de cărnuri, brânzeturi și fructe gourmet alături de un pahar de vin, prezentate pe un platou rustic de lemn (chiar și un fund de lemn este o alegere excelentă pentru o prezentare deosebită).
  • Folosește o placă specială colorată (utilizată în principal pentru platourile gourmet de cărnuri fine și brânzeturi) pentru a scoate în evidență un fel principal în loc de un antreu.
  • Gândește-te dincolo de clasicele farfurii și platouri de porțelan și fă-le tuturor o surpriză folosind veselă de sticlă albă, transparentă, care pune în valoare mâncarea cu toate culorile și texturile ei, dându-i un aspect elegant și suprarealist.

5. Mai puțin înseamnă întotdeauna mai mult

249e6b06a55b036db7077344eeefaf1a

Preparatele cu adevărat bune se prezintă în cantități mici pe farfurii sau platouri, fără a fi înghesuite sau amestecate cu alte preparate. Acest principiu se aplică și dacă vrei să îți răsfeți invitații cu produse gourmet, fie cu feluri de mâncare tradiționale.

Un truc interesant este acela de a lăsa preparatele proteice (salamurile, fripturile, preparatele din carne în general) singure pe platou și decorate minimalist cu un dressing sau frunze aromate proaspete, iar alături, în boluri, să prezinți garniturile din legume.

Chiar dacă prezinți un platou cu mai multe tipuri de aperitive, mezeluri, brânzeturi și alte preparate, lasă loc între ele și amplasează-le pentru a crea mici tablouri colorate și apetisante.

6. Creează pe înălțime

sursa foto: food.ndtv.com

sursa foto: food.ndtv.com

Suntem obișnuiți de cele mai multe ori ca mâncărurile și antreurile să fie servite pe platouri cât mai largi, într-un decor cât mai întins. Un truc de a crea un fel de mâncare foarte interesant, indiferent cât este de simplu, este acela de a aranja mâncarea pe înălțime.

Suprapune mâncarea în mai multe straturi pentru a crea o adevărată operă de artă frumos înălțată și încadrată de marginile farfuriei ca un tablou.

Acest truc este foarte folositor atunci când invitații ar trebui să savureze toate componentele unui fel de mâncare simultan – o îmbucătură luată cu furculița de sus în jos și trecând prin toate ingredientele frumos aranjate unele peste celelalte va avea gustul surprinzător pe care îl caută orice Masterchef.

7. Aranjează mâncarea pentru a răsfăța toate simțurile

sursa foto: Gina Heart

sursa foto: Gina Heart

Am vorbit până acum de gust și de aspect, dar felul în care decorezi un fel de mâncare trebuie să facă apel și la miros, la textura preparatelor pe limbă, la echilibrul dulce-sărat-picant, care trebuie să fie perfect și la consistența preparatelor de pe platou.

  • Nu folosi fulgi de ardei iute sau de piper numai pentru a adăuga un strop de roșu intens platoului; nu orice preparat merge bine cu condimente picante.
  • Nu pune pe platou elemente pur decorative și necomestibile; senzația este neplăcută și nu vrei ca invitații tăi să se preocupe de eliminarea elementelor necomestibile din farfurie.
  • Unele preparate au un miros intens, altele unul mai subtil; combină-le astfel încât invitații tăi să se bucure de arome, nu să fie afectați neplăcut de una dintre ele (sau de toate)
  • Unele texturi nu sunt pe placul tuturor; un preparat gelatinos care nu a ieșit bine poate strica întregul aspect al unui platou, indiferent cât de bun este gustul, de exemplu.

Tu cum aranjezi mâncarea în farfurie acasă? Ne poți împărtăși și alte trucuri de tip Masterchef pentru a avea farfurii superb ornate și spectaculoase de fiecare dată?

de silvania
Tags carnegourmetvanat
Share

Adauga un comentariu Cancel Reply

Te-ar putea interesa si
30 martie 2017

Cum depozitezi alimentele în frigider ca să reziste mai mult?

Mulți dintre noi aruncăm diverse produse sau mâncare gătită deoarece acestea se strică repede, chiar și când sunt ținute în frigider. O astfel de risipă nu este benefică din punct de vedere al bugetului personal, ca să nu mai vorbim despre faptul că are efecte negative asupra economiei globale și a mediului înconjurător.

Mai multe detalii ›
18 mai 2021

4 idei de mic dejun sănătos, bio și fără E-uri, pentru întreaga familie

Mâncarea sănătoasă este rețeta fără secrete a unui trai lung și fericit. Știm asta deja, dar în același timp, în ritmul vieții moderne, mesele noastre au uneori de suferit și ajungem să sărim peste micul dejun.

Mai multe detalii ›

Categories

  • Articole utile
  • Rețete
  • Uncategorized @ro

Articole recente

  • 4 idei de mic dejun sănătos, bio și fără E-uri, pentru întreaga familie
  • De ce să consumi mezeluri din carne de vânat fără E-uri
  • Beneficiile cărnii de mistreț pentru o dietă alimentară sănătoasă
  • De ce sunt mai mari prețurile la produsele eco/bio față de cele ale mezelurilor standard?
  • 6 idei de cadouri de Crăciun pentru gurmanzi

Tags

beneficii caprioara carne carne de vanat cartofi castane crenvursti bio cuptor dieta sanatoasa fara e-uri friptura gourmet gratin mezeluri bio mezeluri carne de vanat mezeluri fara e-uri mistret mousse parmezan. ulei pastrama bio pate bio produse strut trufe vanat

Găsești delicatesele noastre din vânat și în

în toate locațiile din România
în 14 locatii din România
în toate locațiile din București
în 125 de locații din București, Constanța, Prahova și Cluj
în 7 locații din România
în 23 locații din România
în 24 locații din România
în 11 locații din România
in 24 de locații din Ungaria
în toate locațiile din Cehia
în toate locațiile din Cehia
în 24 de locații din Dubai
în 10 locații din Dubai
în toate locațiile din Ukraina
în toate locațiile din Ukraina
în 9 locații din Republica Moldova
Vrei promotii si noutati pe email?
Sunt de acord cu Politica de confidentialitate

Contact

S.C. Universal S.A.
Crișeni, nr. 429, jud. Sălaj
0260 619 909

Comenzi si livrare

  • Livrare
  • Plata
  • Returnare
  • Modificare sau anulare

Termeni si conditii

  • Politica de confidentialitate
  • Termeni si conditii
  • Garantie
  • Sugestii si reclamatii
  • ANPC
  • SOL
Site creat cu multă grijă și răbdare de ardelenii de la Netlogiq
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii.AcceptCiteste mai mult