Cu dragoste pentru viață
Ce sunt E-urile?
Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate.
Care sunt E-urile?
În listele internaţionale (ca şi în cea naţională), aditivii sunt clasificaţi în 25 de categorii şi numerotaţi specific:
- coloranţi - pentru a schimba culoarea sau a da culoare; E100-E182
- conservanţi - substanţe care prelungesc artificial perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor împotriva alterării produse de microorganisme; E200-E297
- antioxidanţi - substanţe care prelungesc forţat perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii); E300-E390
- emulgatori - asigură un amestec omogen între apa şi grăsimile alimentare; E400-E496
- săruri de topire E400-E496
- agenţi de îngroşare - substanţe care au capacitatea de a mări vâscozitatea produselor alimentare; E400-E496
- agenţi de gelifiere (gelifianţi)- substanţe care permit şi care ajută la formarea gelurilor; E400-E496
- stabilizatori - substanţe care fac posibilă menţinerea proprietăţilor fizico-chimice ale alimentelor, menţinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496
- agenţi de gust (aromatizanţi) - se împart în trei categorii:
- substanţe aromate naturale - se obţin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din materii prime de origine vegetală sau animală
- substanţe identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compoziţiei cu aromele naturale, componentele fiind obţinute prin sinteză
- substanţe artificiale - se obţin prin sinteză, având structura şi compoziţia diferite de cele naturale; E600 - E640
- acidifianţi - substanţe care cresc aciditatea alimentelor, imprimîndu-le un gust acru; E300-E390
- agenţi antiaglomeranţi - E500-E580
- amidon modificat - E1400-E1450
- edulcoranţi (îndulcitori) - substanţe (altele decât zahărul) care se utilizează pentru a da gust dulce alimentelor; E900-E999
- substanţe de afânare (afânatori) - substanţe care contribuie la creşterea volumului alimentelor fără a modifica valoarea energetică; E400-E496
- antispumanţi- se folosesc pentru reducerea şi prevenirea spumei; E500-E580
- agenţi de suprafaţă (surfactanţi) -E900-E999
- agenţi de albire (înălbitori) - E1500-1520
- agenţi de întărire- E500-E580
- umectanţi - E1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520
- enzime chimice de sinteză E1100-E1105
Care sunt cele mai periculoase E uri ?
- E 621 - monoglutamatul de sodiu (MSG, sau sarea chinezească) este un ingredient sintetizat dintr-un aminoacid, utilizat în alimente “Monoglutamatul de sodiu este o excitotoxină, ceea ce înseamnă că suprasolicită celulele până la punctul de degradare, acţionând ca o otravă. Monoglutmatul de sodiu poate fi literalmente ascuns în etichetele produselor alimentare. Astfel, monoglutamatul de sodiu se ascunde în spatele a 25 de nume, precum bulion, cazeină, hidrolizat, autolizad, aromă de fum, potenţator de aromă sau gust, gelatină, extract de drojdie, proteină vegetală hidrolizată, cazeinat de sodiu sau potasiu, proteină texturată, gelatină, sirop de orez sau de orez brun şi multe altele, ceea ce îl face extrem de dificil de identificat.” (citat de dr. Blaylock, autor al cărţii „Excitotoxine”)
- E 102: Tartrazina, un colorant interzis în câteva ţări din UE, dar permis în România. Poate produce tumori, afecţiuni grave ale ficatului etc.
- E110: Sunset yellow - colorant galbencancerigen. Produce, astm, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, blocarea enzimelor digestive, tumori renale
- E123: Amarant - colorant roşu. Cancerigen, interzis în SUA şi Rusia
- E124: Ponceau 4R - colorant roşu. Toxic interzis în SUA. Mezeluri
- E127: Eritrozina - colorant roşu. Poate duce la apariţia cancerului tiroidei la animale, posibil şi la om
- E128: Roşu 2 G - colorant. Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia
- E 211: Acidul benzoic şi derivaţii săi, posibil cancerigen, interzis în SUA
- E 213: Benzoat de calciu. Conservant cancerigen, produce migrene, agravează astmul
- E 220/E 228: Sulfiţi - conservanţi. Provoacă alergii
- E 230: Bifenil - conservant. Toxic, interzis în Australia. Citrice
- E 231: Ortofenilfenol - conservant. Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia. Citrice
- E 233: Tiabendazol - conservanţi. Toxic. Interzis în Australia
- E 249/E 252: Nitraţi şi nitriţi - conservanţi. Posibil cancerigen. Mezeluri şi alimente conservate prin sărare
- E 320: Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant. Posibil cancerigen
- E 385: Poate produce dezechilibre minerale, afecţiuni ale rinichilor, inhiba coagularea sângelui şi enzimele.
- E 425: Glucomanan - agent de textură. Toxic respirator
- E 621: Glutamat monosodic MSG. Provoacă efecte neurotoxice
- E 95: Acetsulfam K - îndulcitor. Posibil cancerigen, interzis în SUA
- E 954: Zaharină - îndulcitor. Posibil cancerigen. Guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare
- E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă; se cunoaşte că provoacă urticarie şi agravează astmul. Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană, împreună cu Institutul de Oncologie din Germania, îl considera cancerigen, însă în România este permis; interzis în SUA, se arătă în studiul „Atitudini şi percepţii faţă de alimentaţia sănătoasă” realizat de compania de cercetare de piaţă EXACT
- E330 (acid citric) - produce afecţiuni ale cavităţii bucale (afte) şi are acţiune cancerigenă. Se găseşte în cele mai multe sucuri care se află în comerţ, în muştar (sub formă de arome), în conservele de ciuperci
- E 338 (acid fosforic) - produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale ş.a.); folosit şi în preparatele din brânză
- E 951 (aspartam) este un îndulcitor artificial des folosit şi poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli; cancerigen. Este interzis în SUA. Folosirea aspartamului are şi alte efecte nocive asupra sănătăţii: cefalee, insomnie, tulburări de vedere, auz şi memorie, oboseală, palpitaţii şi predispune la îngrăşare. În acelaşi timp, E 951 joacă un rol important în declanşarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformaţiilor şi diabetului
Ce efecte produce consumul de E-uri?
Spectrul posibilelor efecte negative este foarte larg. E-urile pot să afecteze sistemul imunitar, pot să afecteze formula leucocitară, poate să acţioneze asupra colonului şi poate să dea ulceraţii, inflamaţii, pot să acţioneze asupra oaselor, pot să acţioneze asupra sistemului nervos central. Fiecare E în parte are o anumită acţiune.
Despre produsele Silvania Gourmet
Misiunea echipei Silvania Gourmet este sa ofere prin gama de produse* semnalizate FARA E URI o alternativa sanatoasa si de calitate consumatorului. Discutam de produse la care s-a reusit prin teste repetate si cu ajutorul partenerilor nostri din Germania sa eliminam ultimul obstacol in continutul produselor noastre si anume nitritul de sodiu adaugat, acesta fiind considerat un E foarte puternic si daunator sanatatii. Recomandam aceasta gama inclusiv copiilor ca si alternativa sanatoasa altor produse din categoria Mezeluri si Pateuri, si ne pozitionam in postura in care si noi cei din echipa Silvania Gourmet suntem cu incredere impreuna cu cei de acasa "mari si mici" consumatori ai acestor produse.
Unde este afisat pe cutie informatia cu privire la E-uri ?
*Semnalizarea produselor fara E-uri se face pe suprafata cutiilor de produs, informatie tradusa in 4 limbi, suprafata care se gaseste la pateuri pe laterala de jos a cutiei iar la preparate (mezeluri , carnati si pastrami) pe partea din fata a cutiei stanga jos.
Ce sunt colorantii artificiali alimentari ?
Coloranții utilizați în industria alimentară reprezintă o clasă importantă de aditivi alimentari. Aceștia sunt compuși chimici responsabili de aspectul produselor alimentare. Ei au proprietatea de a colora produsele pentru a restabili culoarea naturală, sau mai nou, pentru a oferi o nuanță nouă.
De ce se utilizeaza ?
Utilizarea lor pe scară largă este determinată de creșterea exigenții cumpărătorilor față de calitățile estetice ale produsului alimentar aflat în comerț. In procesul tehnologic, mai ales la tratarea termică, multe produse își pierd sau își modifică culoarea. Uneori culoarea se modifică în timpul păstrării produsului, iar aceste modificări influențează negativ aspectul alimentelor și reduc din calitatea senzorială, în consecință produsul nu mai este cumpărat, iar producătorul caută noi metode să satisfacă capriciile clientului.
Care sunt cei mai periculosi coloranti alimentari artificiali ?
E 102 Tartrazina E 110 Galben Portocaliu E 122 Carmoizina sau azorubina E 123 Amarant E 124 Roşu Ponceau 4R E 127 Eritrozina E 128 Roşu 2G E 129 Roşu Allura AC E 132 Indigotina E 133 Albastru Brilliant E 142 Verde S E 150 Caramel E 151 Negru Brilliant E 154 Brun FK E 155 Brun HT E 173 Aluminiu E 174 Argint E 175 Aur E 180 Litolrubina
Care sunt efectele nocive ale colorantilor artificiali ?
Hiperactivitate: Coloranții alimentari pot provoca multe probleme la copii, de exemplu, deficit de atentie, tulburare de hiperactivitate (ADHD), o tulburare gravă care afectează dezvoltarea copilului. Slăbirea sistemului imunitar: Consumul de alimente cu coloranti artificiali pot reduce, de asemenea, imunitatea. Ca un rezultat al slăbirii sistemului imunitar, capacitatea organismului de a lupta împotriva bolii este scăzuta și persoana se poate imbolnavi foarte ușor. Sterilitate: Unii coloranți alimentari sunt, de asemenea, responsabili pentru cauzarea sterilitatii, mai ales la barbati. Alte probleme de sanatate: Colorantii alimentari artificiali pot provoca, de asemenea, alte probleme de sanatate, cum ar fi astmul, reacții alergice și saturnism, conform studiilor efectuate de catre Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. In cazul copiilor:
- Cercetatorii Universitatii Southampton au descoperit ca sanatatea copiilor poate fi pusa in pericol de consumul alimentelor procesate cu coloranti alimentari care au in compozitie benzoat de sodiu. Aceste substante cresc hiperactivitatea in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 9 ani
- Un alt studiu publicat in revista Science concluzioneaza ca minorii hiperactivi (cu cel mai inalt grad de hiperactivitate masurat printr-un test special), in a caror dieta au fost incluse numeroase produse alimentare procesare cu coloranti alimentari artificiali, au o capacitate mai scazuta de a-si aminti imagini
- In ciuda rezultatelor obtinute de cercetatori in aceasta privinta, Administratia de Alimente si Medicamente din SUA nu a reusit sa aduca pana in prezent dovezi certe care sa asocieze colorantii artificiali cu riscul crescut de ADHD la copii. Testele dedicate acestor concluzii se afla momentan in derulare
Culori artificiale in alimente de evitat
Portocaliu Cea mai mare parte utilizat în: cârnați și hot-dog Riscuri pentru sănătate: alergii, leziuni renale si ADHD la copii Brilliant Blue sau Albastru Utilizat în: gelatina, băuturi, glazuri, siropuri si bomboane Riscuri pentru sănătate: cancer, tumori si ADHD la copii Roșu allura sau Rosu Folosite mai ales in: gustări, sosuri, dulciuri și băuturi răcoritoare Riscuri pentru sănătate: astm, rinită, ADHD la copii Galben Folosit mai ales în: produse de patiserie, cârnați, gelatina Riscuri pentru sănătate: probleme cu glanda suprarenală și tumorile renale Eritrozina sau Rosu Folosit mai ales în: produse de patiserie, bomboane, inghetata si condimente Riscuri pentru sănătate: tumori tiroidiene si anomalii cromozomiale Tartrazina sau Galben Folosit mai ales in: gustări, cereale, amestecuri pentru tort, gemuri, bomboane, si taitei instant Riscuri pentru sănătate: atacuri astmatice, migrene, ADHD la copii, vedere încețoșată și anxietate Verde Folosit mai ales în: produse de patiserie, gelatinele, sosuri, glazuri , și legume Riscuri pentru sănătate: alergii, tumori și efecte mutagene
Care este alternativa la utilizarea colorantilor artificiali ?
Colorantii fabricati din surse naturale sunt o alternativa mai sanatoasa, provenind din morcovi, telina, spanac, dovleac, fructe de padure, varza rosie, turmeric, sofron sau ardei iute. Aproximativ 30% din alimentele produse la nivel national au in compozitie coloranti naturali, acestea fiind cu preponderenta produse organice. Colorantii naturali nu ofera culori la fel de concentrate, pot modifica gustul alimentelor si sunt mai sensibili la caldura, astfel ca nuantele pot varia in functie de conditiile de pastrare.
Care este politica companiei Silvania Gourmet in privinta colorantilor artificiali ?
Toate produsele Silvania Gourmet semnalizate *Fara Coloranti artificiali Adaugati sau Fara Coloranti sau pur si simplu Fara E-uri nu utilizeaza acesta sursa de modificare a culorii produsului si sunt in parametri optimi de consum. Nu utilizam in aceste produse coloranti artificiali si evitam cu orice pret dezvoltarea de produse in aceasta directie.
- Semnalizarea produselor Fara Coloranti Artificiali Adaugati sau Fara Coloranti se regaseste pe spatele cutiei de produs in cazul salamurilor, carnatilor, pastramelor, pateurilor si a produselor Congelate iar in cazul produselor Mousse si Terine se face pe partea din lateral a cutiei
- Semnalizarea produselor fara E-uri se face pe suprafata cutiilor de produs, informatie tradusa in 4 limbi, suprafata care se gaseste la pateuri pe laterala de jos a cutiei iar la preparate (mezeluri , carnati si pastrami ) pe partea din fata a cutiei stanga jos
Ce sunt conservantii chimici alimentari ?
Conservanţii reprezintă substanţe care prelungesc durata de conservare a produselor alimentare, protejandu-le împotriva alterării cauzate de microorganisme. ( E200-E290) Conservanţii reprezintă o categorie a aditivilor alimentari (cunoscuţi în limbaj uzual drept "E-uri") care reprezintă orice substanţă care în mod normal nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritivă, prin a cărei adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea însăşi sau prin derivaţii săi, direct sau indirect, o componentă a acestor produse alimentare.
De ce sunt utilizati ?
Conservantii chimici alimentari includ atat antioxidantii, cat si agentii antimicrobieni. Antioxidantii sunt utilizati pentru a stopa schimbarile de gust, scaderea valorii nutritive si schimbarile de aspect ale alimentelor, rezultate din oxidarea acizilor grasi, a aminoacizilor si a vitaminelor. Agentii antimicrobieni sunt folositi pentru prevenirea inmultirii bacteriilor, ciupercilor si mucegaiurilor care pot produce toxiinfectii alimentare sau diferite infectii, sau pot provoca alterari nedorite ale gustului, ale aspectului sau ale valorii nutritive. Ca si concluzie, folosirea lor permite pastrarea caracteristicilor produsului intr-un termen de valabilitate mai indelungat, aspect comercial benefic atat pentru producator cat si pentru magazinele unde se vand aceste produse, deoarece reduc pierderile cauzate din aruncarea produselor ca urmare a nevanzarii imediate a acestora .
Care sunt cei mai periculosi conservanti alimentari artificiali ?
- E 211 (benzonatul de sodiu). Este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba. Bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzonat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml). Se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri si este, de asemenea, prezent in multe medicamente. Se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul
- E 250 (nitritul de sodiu). Este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii preparate industrial (fara nitrit, "hot-dog" si "bacon" ar avea culoarea gri inchis) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile care proceseaza carnea adauga, acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru afectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica
- E 210 (acidul benzoic). Se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoanele dependente de medicatie, si poate reactiona provocand hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator a fost asociat cu cancerul
- Dioxid de sulf (E220). Aditivii sulfurosi sunt toxici, reactiile adverse incluzand probleme bronsice, hipotensiune arteriala, senzatii de furnicaturi sau soc anafilactic
Care sunt efectele nocive ale conservantilor alimentari artificiali?
- adaosuri cancerigene E 211 (extrem de nociv), E 213, E 214, E 215, E 217, E 230
- produc boli de piele: E 230, E 231, E 232, E 233
- suprima din organism vitamina B12: E 200
Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale se afla pe locul al III-lea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne, care provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism), precum si o serie de tumori maligne si benigne.
Care este alternativa ?
Exista doua directii clare la nivel de alimente si anume directia FARA E-URI si cea BIO, ambele avand avantaje suplimentare la nivel de consumator (in cadrul liniei BIO este necesara mentiunea fara E-uri, produsele Bio putand avea E-uri adaugate in produs).
Care este politica Companiei Silvania Gourmet in privinta conservantilor artificiali ?
Pana la finalul anului 2018 majoritatea produselor Silvania Gourmet contineau nitrit de sodiu, acesta fiind singurul conservant artificial ramas in constructia produselor noastre. Testele pentru eliminarea acestuia au inceput la finalul anului 2017 si s-au desfasurat pe parcursul a 12 luni . Am reusit in acest timp sa recompunem condimentatia unor produse cara cotineau mixuri de condimete cu acest conservant, sa refacem cu succes testele de conservabilitate (fara nitrit), sa gasim substitute viabile ale sarii cu nitrit, sa immbunatatim tot ce inseamna ciclu de calitate pe flux pentru a putea mentine durata de valabilitate a produselor. In acest sens am inceput livrarea primelor produse in piata fara E-uri (eliminand si nitritul de sodiu, ca si utima bariera, produsele noastre au devenit produse curate (clean label)) si am inceput sa comunicam acest lucru atat pe cutii (pe partea din fata a produselor) cat si prin diverse elemente de marketing la rafturile marilor magazine cum sunt bulinele FARA E-URI. De asemenea, incepand cu anul 2018 toate produsele noi care au intrat in dezvoltare, ca si principala directie de actiune, au fost proiectate din start ca si alimente fara E-uri alimentare (adica fara aditivi alimentari). Misiunea echipei Silvania Gourmet este de a urma aceasta linie a alimentelor curate, de a incerca sa ofere o alternativa sanatoasa consumatorilor si de lunga durata. Avem in colaborare furnizori puternici si seriosi cu ajutorul carora incercam sa dezvoltam aceasta industrite intr-o directie pe care si consumatorul nostru si-o doreste.
Ce este Nitritul de Sodiu ?
Apare deseori pe etichete sub denumirea codată de E250 (NaNO2) sau azotit de sodiu şi este considerat unul dintre cei mai controversaţi aditivi alimentari din industria cărnii. Se găseşte însă in mezeluri, pateuri dar si în legume (în acestea, însă, ca reziduu al îngrăşămintelor chimice folosite), în bere, în tutun şi chiar în unele produse cosmetice. Nitritul de sodiu este interzis în câteva ţări europene precum Norvegia, Suedia şi Germania, deoarece este considerat un produs cancerigen. Are o denumire ce poate păcăli uşor, căci o singur literă îl deosebeşte de mult mai puţin dăunătorul nitrat de sodiu (E251 - NaNO3) şi seamănă destul de mult la denumire cu banala sare de bucătărie (clorura de sodiu – NaCl).
Care este rolul nitritului de sodiu ?
- colorant - intensifica culoarea roz a produselor din carne
- inhibator al oxidarii lipidelor, proces ce duce la rancezirea acestora
- conservant impotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne
Ce produse alimentare contin Nitrit de Sodiu ?
In general, aditivul alimentar se găseşte în mai toate preparatele din carne (potrivit Ministrului Sănătăţii, de 79%) dat fiind că este un foarte bun inhibator de bacterii.
De ce tratam separate subiectul nitritului de sodiu ca si conservant ?
Acordam o atentie deosebita acestui subiect datorita ariei de raspandire in alimente, lipsei de informatie de pe etichetele produselor in general (si aici ne referim la lipsa mentionarii cantitatii de nitrit pe eticheta) si, nu in ultimului rand, datorita efectelor nocive pe care le produce acesta (nu contestam aspectele pozitive ale nitritului de sodiu si anume ca si inhibator de bacterii, dar nu in orice cantitate si nu la nivelul fiecarui aliment, fapt care determina un consum sporit din acest conservant).
Care sunt efectele nocive ale nitritului de sodiu ?
Este considerat un produs cancerigen. Doza letală a acestui produs (în esenţă toxic) este, la copii, de doar 0,2-0,5 grame pe kilogramul de corp. Pe eticheta niciunui produs alimentar nu este specificată cantitatea sau concentraţia de E250. Aceasta ar fi o prima problema de informare corecta a consumatorului. Conform legislatiei europene, nitritul de sodiu se poate introduce în alimente doar în amestec cu sarea de bucatarie, iar concentraţia maximă admisă este de 0.06%.Femeile însărcinate şi copiii trebuie să se ferească de acest aditiv pentru că cei mici au hemoglobina diferită de cea a adulţilor, aceasta interacţionând mult mai puternic cu nitriţii. În cazul copiilor, consumul de nitrit de sodiu poate creşte riscul apariţiei diabetului de tip 1, dar şi la afecţiuni ale tiroidei. Literatura medicală menţionează ca efect dăunător major asupra organismului uman ca urmare a consumului frecvent de nitrit de sodiu în cantităţi peste limita admisă (0,2 mg/kgc în 24 de ore) afecţiunea numită methemoglobinemie. Aceasta apare din cauza faptului că hemoglobina îşi pierde capacitatea de a transporta oxigenul către celulele organismului uman. Primele simptome ale acestei afecţiuni sunt: apatia, durerile de cap, ameţeli, respiraţie greoaie şi culoarea violet a extremităţilor: buze, limbă, mâini, picioare .
Care este alternativa la consumul de alimente care contin nitrit de sodiu?
La fel ca si in cazul colorantilor artificiali, a conservantilor artificiali sau, mai simplu, in cel al folosirii altor aditivi alimentari (E-uri) recomandam consumul de alimente fara E-uri sau alimente cu specificatia Bio (Organic) insotit de specificatia suplimentara fara E-uri (deoarece si alimentele bio pot fi concepute cu E-uri ).
Ce inseamna OMG?
Organism Modificat Genetic sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o planta de cultura sau un animal aparent normale, carora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetica li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri pentru a le conferi anumite proprietati noi. In Romania (conform OG nr. 49/ 2000), organismul modificat genetic este definit ca "organism care contine o combinatie noua de material genetic obtinut prin tehnicile biotehnologiilor moderne, tehnici care-i confera noi caracteristici" (Badea, 2000) [4]. Tehnicile de recombinare implica fie recombinarea acizilor nucleici si introducerea directa in noul organism a materialului obtinut in afara acestuia (folosind fie virusi sau plasmide bacteriene ca vectori sau prin macro-injectii si micro-incapsulari), fie tehnici de fuziune celulara sau tehnici de hibridizare.
Beneficii & Efecte Adverse & Controverse
Beneficiile obtinute prin tehnicile de inginerie genetica in domeniul agroindustrial pot fi clasificate astfel: plante rezistente la seceta si daunatori; cereale cu un continut crescut de proteine; cereale fara gluten; orez cu un continut ridicat de vitamina A; seminte de rapita cu acizi grasi care pot fi utilizati in regimuri dietetice; plante fara proteine alergene (kiwi fara proteina alergena); (sunt cateva exemple) . Chiar daca aceste rezultate reprezinta posibilitati concrete pentru cresterea economica, marirea substantiala a productiei de alimente, nu trebuie neglijate potentialele efecte adverse. Acestea reprezinta subiectul unor dezbateri aprinse, atat din motive etice, cat si din motive legate de riscul utilizarii si consumarii lor. Efectele adverse ale eliberarii OMG in mediu sunt numeroase. Ele cuprind: cel al bolilor umane (efecte toxice sau alergice); boli la animale si plante (efecte toxice si alergice); efecte negative asupra dinamicii si diversitatii genetice a populatiilor de specii din mediul respectiv; diminuarea rezistentei la patogeni (facilitand diseminarea bolilor infectioase si/sau crearea de noi rezervoare sau vectori); compromiterea tratamentului profilactic sau terapeutic vegetal, veterinar sau uman, de exemplu prin transferul de gene care confera rezistenta la antibioticele utilizate in medicina umana si veterinara; efecte asupra ciclului biogeochimic, in particular prin reciclarea carbonului si azotului, dar si prin modificarea descompunerii in sol a materialului organic .
Concluzie
Desi se fac numeroase teste pe aceste organisme modificate genetic, oamenii de stiinta in acest moment nu pot anticipa viitorul acestei directii de actiune asupra plantelor, animalelor si oamenilor. Modificarile la nivel de gene, in natura, se petrec de-a lungul a numeroase generatii, intr-un timp indelungat, pe cand “ imbunatatirile” din laborator se produc mult prea repede si numarul de gene modificate este din ce in ce mai mare, astfel incat nu se poate prevedea inca exact ce s-ar putea intampla in viitor cu aceste noi organisme . Avand in vedere acesta concluzie, echipa Silvania Gourmet isi rezerva dreptul de a evita utilizarea organismelor modificate genetic in produsele pe care este * semnalizat acest lucru.
- Semnalizarea se face pe partea din spate sau lateral a cutiei de produs