
Agricultura ecologică, ca parte a strategiei de dezvoltare sustenabilă, este o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale. Prin urmare, ea are un impact limitat asupra mediului, pentru că încurajează:
- utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale;
- menținerea biodiversității;
- conservarea echilibrelor ecologice regionale;
- creșterea fertilității solului;
- menținerea calității apei.
BIO = Eco
Pentru descrierea produselor ecologice, se pot folosi ambele denumiri - „bio” și „eco” *
* În conformitate cu REGULAMENTUL (CE) NR. 834/2007 AL CONSILIULUI din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice.
Detalii aici
Articolul 23 Utilizarea termenilor referitori la producția ecologică
(1) În sensul prezentului regulament, un produs este considerat ca purtând termeni referitori la metoda de producție ecologică în cazul în care, pe etichetă, pe materialele publicitare sau în documentele comerciale, produsul în cauză, ingredientele sau materiile sale prime sunt descrise în termeni care sugerează cumpărătorului că produsul, ingredientele sau materiile sale prime au fost obținute în conformitate cu normele aplicabile producției prevăzute de prezentul regulament. În special, termenii enumerați în anexă, cuvintele derivate și diminutivele acestora, precum „bio” și „eco”, singure sau în combinație, pot fi folosite pe teritoriul Comunității și în orice limbă comunitară pentru etichetarea și promovarea unui produs ce răspunde exigențelor prevăzute de prezentul regulament. În etichetarea sau promovarea produselor agricole vii sau neprocesate se pot folosi termeni referitori la metoda de producție ecologică doar atunci când, ca cerință suplimentară, toate ingredientele respectivului produs au fost de asemenea create în conformitate cu cerințele prevăzute de prezentul regulament.
Prin consumul produselor convenționale (tratate cu produse chimice - erbicide, pesticide radiații ionizante, hormoni etc.) ingerăm substanțe pe care numeroase studii le-au corelat cu alergii, eczeme, tulburări digestive și chiar cancer. Consumul cărnii cu antibiotice (din fermele convenționale) poate să ducă la o creștere a rezistenței organismului la acestea, astfel încât există riscul ca atunci când avem nevoie de ele, să nu-și mai facă efectul.
Avantaje ale consumului de produse certificate BIO (Eco)
- Certificarea produselor (obținerea dreptului de a folosi sigla specifică) este un proces extrem de riguros care implică tot lanțul de producție și ne oferă astfel garanția că produsele sunt în conformitate cu declarațiile de pe etichetă.
- Produsele ecologice nu au reziduuri de erbicide, pesticide sau antibiotice.
- La creșterea animalelor nu se folosesc hormoni.
- Este interzisă folosirea organismelor modificate genetic.
- Animalele nu sunt crescute în regim intensiv, în ferme supraaglomerate și astfel carnea are o textură și un gust superior.
Regulile care trebuie respectate acoperă toate domeniile producției ecologice și se bazează pe o serie de principii esențiale, printre care:
- este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG);
- este interzisă utilizarea radiațiilor ionizante;
- este limitată utilizarea îngrășămintelor artificiale, a erbicidelor și a pesticidelor;
- este interzisă utilizarea hormonilor și este restricționată utilizarea antibioticelor, care pot fi folosite numai pentru a asigura sănătatea animală, atunci când este necesar.
Prin urmare, producătorii ecologici trebuie să adopte alte soluții pentru a menține fertilitatea solului și sănătatea animalelor și a plantelor, de exemplu:
- rotesc culturile;
- pentru a reface fertilitatea solului, cultivă plante fixatoare de azot și alte culturi pentru îngrășăminte verzi;
- nu utilizează îngrășăminte minerale pe bază de azot;
- pentru a reduce impactul buruienilor și al dăunătorilor, aleg soiuri și rase rezistente și aplică tehnici care încurajează controlul natural al dăunătorilor;
- stimulează imunitatea naturală a animalelor;
- pentru a menține sănătatea animalelor, evită suprapopularea fermelor.
Crescătorii de animale trebuie, de asemenea, să îndeplinească anumite condiții dacă doresc să își comercializeze produsele ca ecologice. Astfel, trebuie să respecte bunăstarea animalelor și să le hrănească în conformitate cu nevoile lor nutriționale. Normele sunt concepute pentru a proteja sănătatea animală și mediul.
Ele consolidează încrederea publicului, deoarece garantează că animalele de fermă crescute prin metode ecologice sunt separate de cele crescute neecologic. Iată câteva exemple de norme care se aplică crescătorilor de animale:
- Animalele crescute neecologic nu pot fi aduse în aceeași fermă decât pentru reproducere, etapă care la rândul său trebuie să respecte anumite norme.
- Pentru a-și putea comercializa produsele ca ecologice, fermierii trebuie să-și hrănească animalele doar cu hrană ecologică.
- Hrana pentru animale ar trebui să provină în principal de la ferma în care sunt ținute animalele sau de la ferme din aceeași regiune.
- Sunt strict interzise clonarea animalelor și transferul de embrioni.
- Este interzisă utilizarea stimulatorilor de creștere și a aminoacizilor sintetici.
- Mamiferele neînțărcate trebuie hrănite cu lapte natural, de preferință matern.
- Se pot folosi materii prime neecologice de origine vegetală, animală sau minerală destinate hranei animalelor, aditivi pentru hrana animalelor, anumite produse utilizate în nutriția animalieră și auxiliari tehnologici numai dacă a fost autorizată utilizarea lor în producția ecologică.
- Personalul de îngrijire trebuie să aibă cunoștințele de bază și aptitudinile necesare pentru a răspunde nevoilor de sănătate și bunăstare ale animalelor.
- Efectivele trebuie să fie limitate pentru a minimiza suprapășunatul, tasarea solului, eroziunea sau poluarea cauzată de animale sau de împrăștierea dejecțiilor lor.
- Ori de câte ori este posibil, animalele ar trebui să aibă acces la zone în aer liber sau la pășuni.
- Este interzisă priponirea sau izolarea animalelor, cu excepția unor anumite exemplare pentru o perioadă limitată de timp, doar pe motive de siguranță, bunăstare sau medicale.
- Este interzisă utilizarea hormonilor sau a altor substanțe similare, cu excepția cazului în care se administrează ca tratament terapeutic veterinar pentru un anumit animal.
- Dacă animalele sunt bolnave, medicamentele alopatice de uz veterinar, inclusiv antibioticele, pot fi utilizate atunci când este necesar și în condiții stricte. Acest lucru este permis numai atunci când nu este adecvată utilizarea produselor fitoterapeutice, a celor homeopatice și a altor produse.
Întrucât consumatorii trebuie să aibă certitudinea că sunt respectate normele privind producția ecologică, UE menține un sistem strict de control și de asigurare a respectării normelor privind produsele alimentare ecologice.
În urma inspectării și verificării, producătorii primesc un certificat care confirmă că produsele lor respectă standardele ecologice.
Toți operatorii sunt verificați cel puțin o dată pe an pentru a se vedea dacă respectă în continuare regulile.
Sigla pentru produse ecologice oferă o identitate vizuală coerentă pentru alimentele ecologice produse și vândute în UE. Cu ajutorul ei, consumatorii pot identifica mai ușor produsele ecologice.
Sigla poate fi utilizată numai pe produsele care au fost certificate ca fiind ecologice de către o agenție sau un organism autorizat de control. Pentru aceasta, ele trebuie să îndeplinească anumite condiții stricte de producție, transport și stocare.