Cum alegi vinul potrivit în funcție de carne?

Atunci când servim o masă cu care vrem să ne impresionăm familia și prietenii trebuie să știm cum să alegem vinurile potrivite în funcție de preparatele din carne pe care le servim. Astfel de cunoștințe ne sunt însă de folos nu numai când pregatim noi înșine masa, ci și atunci când ne răsfațăm cu preparate culinare deosebite într-un restaurant.
Dacă ai fost tot timpul curios cum potrivesc maeștrii bucătari cărnurile cu vinurile, hai să le aflăm astăzi secretele!
- Carne de pasăre (pui, curcan): vinuri albe seci sau demiseci (Sauvingnon Blanc, Chardonnay, sau Pinot Noir)
- Carnea de rață sau gâscă: vinuri roșii mediu-corpolente (Pinot Noir)
- Carne de pasăre la cuptor cu sosuri sau legume: vinuri roşii uşoare (Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră)
- Carne de porc slabă (grătar): vinuri roşii uşoare (Fetească Neagră, Pinot Noir)
- Carne de porc mai grasă, gătită cu sosuri: vinuri roșii seci sau demiseci mediu-corpolente (Cabernet Franc, unele soiuri de Pinot Noir)
- Carne de vită slabă: vinuri roșii seci sau demiseci ușoare sau mediu-corpolente cu un nivel de acid ușor mai ridicat (Merlot, Fetească Neagră, Cabernet)
- Carne de miel: vinuri roșii ușoare, fructate (Pinot Noir)
- Carne și preparate din vânat: vinuri roșii medii sau corpolente, taninoase, robuste, sau vinuri roșii învechite, cu buchet (Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Bordeaux)
- Carne de pește și fructe de mare: vinuri albe seci sau demiseci, ușoare, tinere (Riesling, Sauvignon Blanc , Muscat Ottonel sau un Rose ușor)
Acestea ar fi în mare regulile generale de potrivire ale cărnurilor cu vinurilor. Dar hai să intrăm puțin în detalii și să vedem câteva sfaturi și trucuri utile la care să apelezi ori de câte ori pregătești o masă cu adevărat impresionantă.
Platou de gustări înainte de masă
Pe un astfel de platou poți servi preparate din carne crud-uscate, produse lactate, preparate în foietaj, legume umplute etc. Pentru un astfel de platou poți alege fie un Rose sec care se potrivește cu combinația de arome și texturi, fie un vin alb sec sau demisec.
Mâncăruri picante
O friptură picantă sau un preparat culinar cu sos picant merge excelent cu un vin mai puțin alcoolizat (un Riesling, de exemplu).
Mâncăruri pe bază de carne mai grele sau mai grase (cârnați, sarmale, tocănuri, mâncăruri cu sos etc)
Pentru astfel de mâncăruri alege un vin roșu sec sau demisec taninos și astringent (Cabernet Sauvignon, de exemplu).
Ca ultim sfat, specialiștii recomandă să potrivești vinul cu elementul cel mai proeminent dintr-un fel de mâncare:
- Aspectul dominant al unui preparat nu este neapărat ingredientul principal (carnea) ci poate fi felul ei de preparare (prăjită, coaptă, fiartă etc), condimentele pe care le utilizezi, sosul sau garnitura pe care le alegi.
- Aromele mai ample, caramelizate și pătrunzătoare date de tigaie, grătar sau cuptor și un sos mai bogat cu cartofi sau ciuperci în garnitură merg de exemplu cu un vin ușor roșu și suplu, în timp ce un piept de pui sau un pește la grătar cu legume fierte sau un sos cremos proaspăt cu lămâie și ierburi proaspete aromate necesită un vin alb rece proaspăt.
- Un vânat aromat cu sos cere un vin greu roșu, în timp ce preparatele crud-uscate din vânat merg bine cu un vin roșu mai ușor.
Ceea ce contează este ca aromele mâncarurilor și a vinului să contrasteze într-un mod plăcut și să se îmbogățească reciproc.
Tu cum potrivești cărnurile cu vinurile? Folosești și alte trucuri pe care ai vrea să ni le împărtășești?
Bucătării nu se pricep la vinuri!
Asta, pentru-ca vinul e o poezie !
Vinul e o poezie, dar și gastronomia, iar atunci când cele două se îmbină e sublim! 🙂