Cum sa aranjezi o masa festiva care va impresiona si cei mai pretentiosi oaspeti

Este un fapt cunoscut acela că odată așezati la masă, pofta de mâncare vine nu numai mâncând, ci și privind. Din acest motiv, bucătarii din întreaga lume pun foarte mare preț nu numai pe modul de prezentare al preparatelor, ci și pe cel în care este aranjată masa.
Uneori, când luam cina în familie, ne formalizam destul de puțin, dar atunci când dorim să ne impresionam invitații, nu putem face abstracție de etichetă. Astăzi vom învăța împreună cum să aranjăm o masă festivă și cum să prezentăm preparatele astfel încât și cele mai pretențioase gusturi să fie satisfacute.
1. Locul la masa

Indiferent dacă folosești sau nu un suport pentru farfurii ca să delimitezi spațiul fiecărui invitat sau decorezi masa cu gust, farfuriile și tacâmurile trebuie așezate central în raport cu fiecare scaun. Pentru a le oferi confort invitaților tăi, ar trebui să ai grijă ca între ei să existe cel putin 40-50 de centimetri distanța, pentru a nu se încurca unul pe celălalt când mănâncă.
Dacă folosești suporturi pentru farfurii, îți recomandăm să nu optezi pentru unele de plastic atunci când organizezi mese festive, ci orientează-te spre seturi de masă colorate din pânză sau bambus pentru un plus de eleganță.
2. Tacâmurile

Probabil știi asta deja, dar tacâmurile se aranjează dinspre exterior spre interior (punctul de întâlnire fiind farfuriile din mijloc) și vor fi folosite în ordinea felurilor pe care le servești.
- Partea stângă a farfuriei va fi dedicată întotdeauna furculițelor, iar partea dreapta cuțitului (întotdeauna lama trebuie să fie îndreptată spre interior) și lingurilor.
- În functie de ordinea felurilor de mancare (un fel principal care urmeaza unei supe), lingura se aseaza inaintea cutitului, pentru ca supa va fi servita prima.
- În general, lingurița (sau furculița) pentru desert se așează în fața setului de farfurii.
De exemplu, dacă începi masa cu o salata, furculița pentru salata se va afla în extremitatea dreaptă și va fi primul tacâm cu care se începe masa.
Dacă masa începe cu un platou de aperitive, vei folosi o furculiță dedicată aperitivelor plasată în stânga și un cuțit cu lamă rotunjită plasat în dreapta – dar despre aperitive vom vorbi în cele ce urmează.
3. Paharele

Indiferent dacă servești apă, vin sau cocktailuri, paharul fiecărui invitat trebuie să fie așezat în dreapta sus, față în față cu cuțitul. În funcție de băuturile servite se așază în linie paharele dedicate, în ordinea servirii băuturilor la masă.
4. Farfuriile

În general, la mesele festive vezi un adevărat turn de farfurii frumos încadrat de tacâmuri. Prezența tuturor farfuriilor nu este obligatorie – în unele cazuri, pe masă vor fi prezente numai tacâmurile, așa că este bine să știi exact ce servești, ca să poți aranja masa nu numai frumos, dar și confortabil pentru invitații tăi.
Ca regulă generală, farfuriile se aranjează de sus în jos în funcție de specificul preparatului pe care îl servești. Hai să vedem împreună câteva astfel de combinații.
-
Aperitivul
Dacă pe masă ai aranjat deja platouri cu aperitive, atunci prima farfurie din dreptul fiecărui invitat este cea mica, dedicată acestui tip de preparate. Cu toate acestea, specialiștii din restaurante, bucătarii și experții în preparate gourmet spun că un aperitiv servit cu eleganță și rafinament ar trebui să vină pe un platou de lemn – câte unul pentru fiecare invitat. În acest caz, atunci când se așază la masă, musafirii vor avea în dreptul lor numai tacâmurile și pahare, platourile cu aperitive venind ulterior.
Un astfel de platou de lemn, conform maestrilor bucătari, ar trebui să conțină:
- Cărnuri feliate (afumate sau nu): pastramă, salam tăiat fin, felii de șuncă sau jambon, mezeluri etc. Pentru a adauga un plus de rafinament meselor tale și a adauga valoare culinara platoului, nu ar trebui să lipsească preparate gourmet din vânat taiate în felii subțiri. Acestea vor da savoare aperitivelor contribuind cu arome sărate sau picante.
- Un preparat pe care invitatul îl feliaza direct pe platou: brânzeturi, cașcavaluri, cărnuri mai tari. Aceste elemente dau textură, aromă și savoare.
- Un preparat tartinabil: pateuri de ficat sau carne (sau echivalentul lor vegetarian), mousse-uri, terine, icre, brânzeturi tartinabile, salată de vinete, etc.
- Accente de gust: aceste elemente le permit invitaților să combine diverse gusturi și să amestece diverse arome complementare sau contrastante: măsline, fructe, legume fin tăiate, muștar sau sosuri, murături, biscuiți sau pâine, nuci sau alune etc.
La aperitiv ai grijă să servești băuturi care curăță și reîmprospătează valul palatin pentru ca invitații să savureze toate gusturile și aromele de pe platou. De aceea, la aperitiv ar trebui să fie prezente paharele de vin sau apă.
Dacă în loc de un astfel de platou cu aperitive servești o salată, așază un bol de salată primul, cu furculița aferentă în extrema dreaptă. Cuțitul pentru aperitive este cel de tip cuțit de unt pentru tartinarea corectă a aperitivelor.
-
Supa
Bolul de supă se află între farfuria pentru aperitive sau salată și farfuria întinsă pentru felul principal. În cazul în care servești aperitivele pe platouri de lemn, după strângerea acestora, urmează să așezi farfuriile de supă în dreptul fiecărui invitat.
-
Felul principal
Farfuria pentru felul principal este cea mai mare și întinsă și este ultima din rând de sus în jos. Dacă felul principal vine însoțit de o salată, aceasta poate fi servită separat în boluri de salată individuale, sau așezată într-un bol mare pe mijloc, ca fiecare invitat să își ia singur cantitatea pe care o preferă.
-
Desertul
Deserturile și cafeaua se aduc separat, dar pe masa invitații ar trebui să gasească linguriță sau furculiță pentru desert.
5. Decoratiunile mesei

O masă festivă, în funcție de sezon, poate prezenta diverse elemente decorative care să o transforme cu adevărat într-o operă de artă. De Craciun poți folosi decorațiuni și seturi de masă specifice, dar vara este recomandat să așezi la vedere mici aranjamente din flori sau fructe în vaze, boluri sau buchețele.
Ai grijă însă ca decorațiunile să nu încurce invitații și să nu le împiedice conversațiile și contactul vizual. De aceea, indiferent de sezon sau ocazie, decorațiunile trebuie să fie de mici dimensiuni și discrete.
6. Recomandări de la experți

Dacă atunci când luăm masa în familie nu contează mult dacă mâncăm din farfurii diferite, atunci când organizăm o masă festivă toate farfuriile trebuie să provină dintr-un set. La fel și paharele și tacâmurile. O altă recomandare este să nu folosești niciun element de plastic (lemnul, porțelanul, ceramica și sticla sunt recomandate însa cu căldură).
Tu ai și alte sfaturi atunci când vine vorba despre organizarea unei mese cu adevărat speciale?