4 idei de mic dejun sănătos, bio și fără E-uri, pentru întreaga familie
Mâncarea sănătoasă este rețeta fără secrete a unui trai lung și fericit. Știm asta deja, dar în același timp, în ritmul vieții moderne, mesele noastre au uneori de suferit și ajungem să sărim peste micul dejun.
Provocarea este chiar mai mare atunci când căutăm și diverse strategii prin care să-i apropiem pe copii de o hrană curată, bine echilibrată nutrițional.
Mezelurile bio și fără E-uri sunt o opțiune excelentă pentru diminețile în care vrei să pregătești o masă rapidă, delicioasă și sățioasă pentru toți ai tăi.
Iată câteva idei de mic dejun pe placul celor mici și celor mari, pe care le poți pune în practică în 15 minute:
Tartine cu pate de porc, măsline și legume
Este probabil cel mai rapid mod de a încropi o gustare de dimineață care îți lasă gura apă și bifează la toate capitolele: proteine, grăsimi, fibre, vitamine.
De ce ai nevoie:
- Pâine integrală – cu semințe sau ciabatta pufoasă, musai proaspătă;
- Pate bio din ficat de porc – poți alege un pate simplu sau unul îmbogățit cu ceapă ori măsline și busuioc;
- Măsline fără sâmburi, tăiate rondele;
- Legume după preferință: castraveți, roșii, ridichi, ardei gras;
- Câteva frunze de rucola (opțional).
Mod de pregătire
Prăjește pâinea la toaster sau pe tigaia grill, pentru o savoare amplificată. Unge feliile cu un strat de pate și apoi așează feliile de legume și rondelele de măsline într-o formă atractivă. La final, adaugă și câteva frunze de rucola – se pricepe să balanseze cremozitatea pateului.
Sugestie pentru apetitul copiilor: Poți decora tartinele în formă de ursuleț, jucându-te creativ cu rondelele de măsline, pe post de ochi, urechiușe sau bot.
Coșulețe sățioase cu salam și ou
În diminețile mai domoale de weekend poți încerca un mic dejun cald, pregătit la cuptor, care va fi gata până se trezește toată lumea. Este un deliciu simplu; sigur vei dori să-l repeți și săptămâna următoare!
De ce ai nevoie:
- Salam bio cu boia dulce;
- O ceașcă de mozzarella rasă;
- Câteva fire de mărar, pentru decor.
Mod de pregătire
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Cât se încinge, ia o tavă de brioșe neaderentă și așează în fiecare compartiment al tăvii câte 4 feliuțe subțiri de salam, astfel încât să formeze un coșuleț.
Adaugă apoi în fiecare coșuleț 2 linguri de mozzarela, sparge un ou și condimentează cu sare și piper. Introdu tava la cuptor timp de 12 – 15 minute sau până ce oul este perfect gătit și marginile salamului sunt crocante.
După ce s-au răcit, așează cu grijă coșulețele pe o farfurie și presară bucățele de mărar, pentru un aspect fresh. Le puteți servi alături de legume proaspete și pâine toast.
Sandviș – croissant cu omletă și pastramă
Un mic dejun sofisticat, ca la cafenea, numai bun de savurat cu o ceașcă de cafea sau un pahar de suc de portocale, în cazul juniorilor. În plus, e foarte ușor de luat la pachet.
De ce ai nevoie:
- Câteva croissante simple;
- 10 g de unt;
- 2 – 4 ouă, în funcție de numărul de persoane;
- Pastramă bio de porc;
- Cremă de brânză light;
- Ardei gras, tăiat în fâșii subțiri;
- Frunze de salată iceberg.
Mod de pregătire
Adaugă untul într-o tigaie neaderentă și pune-l la încălzit, având grijă să nu se încingă.
Când începe să se topească, adaugă feliile de ardei gras și sotează-le la foc mediu. Untul și ardei gras dau un twist dulceag binevenit omletei clasice. Când ardeiul s-a înmuiat, adaugă ouăle bătute și prepară omleta după metoda ta preferată.
Când e gata, las-o la odihnit pe o farfurie și începe să ansamblezi sandvișul. Crestează croissantele pe lungime, ca să creezi un buzunar. Unge partea inferioară cu un strat subțire de cremă de brânză. Apoi, distribuie uniform fâșii de omletă, câteva felii de pastramă și nu uita, bineînțeles, nici de salata crocantă, care desăvârșește orice sandviș.
Soldăței cu crenvurști și salsa de roșii
„Soldăței” este doar un alt cuvânt jucăuș cu care poți stârni interesul copiilor pentru un mic dejun care nu este dulce. Vorbim, desigur, despre un hot-dog, dar altfel – este hrănitor, bucură ochiul și oferă energie pentru o zi plină de activități.
De ce ai nevoie:
- Demibaghete integrale – simple sau cu semințe;
- Crenvurști bio de porc ;
- Roșii proaspete, bine coapte;
- Ulei de măsline;
- Pătrunjel proaspăt;
- O ceapă mică.
Mod de pregătire
Începe cu salsa: taie roșiile și ceapa cubulețe, toacă fin pătrunjelul și amestecă-le pe toate într-un castron cu o lingură de ulei de măsline, sare și piper.
Cât timp aromele salsei se îmbină între ele, pregătește baghetele – crestează-le pe lungime și dacă preferi, tot acum poți fierbe crenvuștii, deși sunt grozavi și ca atare.
Montează soldățeii, adăugând 2-3 linguri de salsa în fiecare baghetă, peste care așezi crenvurștii. Dacă vrei să experimentezi, poți completa rețeta cu câteva linguri de guacamole.
Mezeluri sănătoase, pe principiul „puțin și bun”
Probabil că te întrebi, cunoscând realitatea din piață: sunt mezelurile o alegere sănătoasă? Îți înțelegem preocuparea; și noi vrem doar ce este mai bun pentru familia noastră.
Tocmai de aceea, am creat o gamă de produse fără compromisuri, care nu conține nimic ce nu am pune și noi pe masă copiilor, partenerilor și părinților.
Hai să-ți povestim puțin despre ce poți avea încredere în mezelurile bio și fără E-uri:
- Eticheta de bio îți oferă siguranța că produsele nu conțin reziduuri de erbicide, pesticide sau antibiotic, iar materia primă provine de la animale crescute în condiții firești, fără hrană cu hormoni, antibiotice, steroizi și alte substanțe chimice;
- Fără E-uri înseamnă că mezelurile sunt preparate din carne și…atât. Fără nitrit de sodiu, fără coloranți, fără conservanți, fără îndulcitori, fără potențiatori de gust sau oricare alt aditiv produs în laborator. Gustul este amplificat numai de condimente naturale, crescute în natură;
- Carnea are o textură și un gust net superioare mezelurilor obișnuite și este o sursă de proteine și minerale (zinc, fier, potasiu, fosfor, calciu și magneziu) pe care te poți baza în obiectivul tău pentru o nutriție corectă.
Nu uita că mai puțin înseamnă de multe ori mai bun. Te încurajăm să consumi mezelurile cu moderație, alături de o porție de legume și lactate și ouă de proveniență sigură.
Poftă bună și multă inspirație pentru mese echilibrate!