• Acasa
  • Companie
    • Filozofie
    • Despre noi
    • De ce Silvania?
    • Ghidul calității
    • Cariere
    • Implicare socială
  • Produse
    • Specialități vânat crud uscate
    • Specialități italienești de vânat fiert afumate
    • Specialități vânat mousse & terine
    • Specialități Clean Label
    • Specialități Grill
    • Specialități HORECA
    • Pate-uri
  • Fără E-uri
  • Locații
  • Blog
  • Contact
  • Cos cumparaturi
  • Finalizare comanda
  • Contul meu
  • Magazin
  • Politica de confidentialitate
  • Eco Bio
  • Livrare
  • Modificare sau anulare comanda
  • Plata
  • Garantie
  • Sugestii si reclamatii
  • Returnare
  • Termeni si conditii
MENIUMENIU
  • DELICATESE FĂRĂ E-URI
      • Delicatese gourmet BIO – fără E-uri
        • Mezeluri BIO – fără E-uri
        • Pateuri BIO – fără E-uri
        • Batoane proteice BIO – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din vanat – fără E-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
        • Pateuri – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din carne de porc sau pui – FĂRĂ e-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
      • Recomandarea săptămânii
      • Vezi toate produsele
      • DELICATESE CU SPECIFIC INTERNATIONAL – FĂRĂ E-URI
        • Specific italian
        • Specific spaniol
        • Specific german
        • Specific maghiar
        • Specific romanesc
  • DESPRE BIO/ECO & FĂRĂ E-URI
      • DESPRE BIO & FĂRĂ E-URI
        • Ce înseamnă fără E-uri
        • Ce înseamnă BIO (Eco)
  • Companie
      • Companie
        • Filozofie
        • Despre noi
        • De ce Silvania?
        • Ghidul calității
        • Cariere
        • Implicare socială
  • Locații
  • Blog
  • Contact
CONT COȘ 0
MENIUMENIU
  • DELICATESE FĂRĂ E-URI
      • Delicatese gourmet BIO – fără E-uri
        • Mezeluri BIO – fără E-uri
        • Pateuri BIO – fără E-uri
        • Batoane proteice BIO – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din vanat – fără E-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
        • Pateuri – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din carne de porc sau pui – FĂRĂ e-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
      • Recomandarea săptămânii
      • Vezi toate produsele
      • DELICATESE CU SPECIFIC INTERNATIONAL – FĂRĂ E-URI
        • Specific italian
        • Specific spaniol
        • Specific german
        • Specific maghiar
        • Specific romanesc
  • DESPRE BIO/ECO & FĂRĂ E-URI
      • DESPRE BIO & FĂRĂ E-URI
        • Ce înseamnă fără E-uri
        • Ce înseamnă BIO (Eco)
  • Companie
      • Companie
        • Filozofie
        • Despre noi
        • De ce Silvania?
        • Ghidul calității
        • Cariere
        • Implicare socială
  • Locații
  • Blog
  • Contact

De ce sunt mai mari prețurile la produsele eco/bio față de cele ale mezelurilor standard?

14 decembrie 2020

Dacă în vest produsele eco/bio au un loc deja consacrat pe rafturile magazinelor și în coșul de cumpărături al europenilor, în România această gamă de produse este încă la început și își face cu greu loc în frigiderele românilor. Unul dintre motivele pentru care aceste produse câștigă cu greu tracțiune este prețul mai ridicat la raft pentru această gamă. Nivelul prețului este influențat direct de costurile mai mari la producție pe care le au aceste produse, dar și de alți factori care țin de siguranță și calitatea alimentelor:

  1. Materia primă – Carnea bio/eco este de aproximativ 3.3 ori mai scumpă decât carnea provenită dintr-un sistem industrial de exploatare.
  2. Condimente – Condimentele bio sunt de 2 până la 6 ori mai scumpe decât varianta provenită dintr-o agricultură industrială.
  3. Coloranți alimentari, conservanți și alți aditivi alimentari – Prețul pentru cele bio este de două sau de trei ori mai mare față de soluțiile folosite în mezelurile standard.
  4. Certificate și măsuri de siguranță – Condițiile de producție, transport și stocare sunt mult mai stricte, iar costurile aferente sunt mai ridicate decât în cazul mezelurilor standard.

Ți-am pregătit un articol în care îți explicăm motivele pentru care producția alimentelor bio/eco sau a celor fără E-uri este mai costisitoare decât manufactura produselor convenționale. 

Materie primă

Produse eco/bio

Animalele dintr-un ecosistem ecologic controlat sunt crescute într-un ritm lent și sănătos, fără să aibă contact vreodată cu substanțe nenaturale. Regimul de creștere este foarte strict reglementat și verificat de către organisme de control care investighează permanent producătorii. 

În procesul de creștere a acestor animale nu se folosesc hormoni sau acceleratori de creștere, tratamente cu antibiotice și nicio formă de inginerie genetică. Hrana folosită este una naturală (certificată ecologic), fără niciun fel de aditivi suplimentari, iar solul pe care cresc acestea este unul curat, fără pesticide, insecticide, erbicide și îngrășăminte chimice. Carnea provenită de la astfel de animale este de aproximativ 3.3 ori mai scumpă decât în cazul cărnii provenite dintr-un sistem industrial de exploatare.

Mezelurile și preparatele bio (pateuri și batoane proteice bio) din gama Silvania Gourmet conțin doar carne de porc și de vânat, provenită din surse certificate la nivel european.

Produse standard

În cazul mezelurilor convenționale, carnea folosită provine dintr-un sistem industrial de creștere în care accentul se pune pe un randament crescut și nu atât de mult pe calitatea produsului. Creșterea animalelor este potențată cu hormoni de creștere și furaje concentrate pentru a accelera acest proces. 

Costul pentru o carne crescută în sistem industrial este mult mai mic decât în cazul produselor eco/bio, iar diferența se vede în prețurile de desfacere ale produselor. Prețul mic la produse este obținut însă în detrimentul calității, iar lipsa calității influențează, într-un final, sănătatea consumatorului.

Condimente

Produse eco/bio

Condimentele folosite în prepararea mezelurilor eco trebuie să fie 100% naturale, fără niciun alt fel de adaos sau de aromă care nu au legătură cu planta respectivă și cu aroma ei proprie. Creșterea plantelor eco este mai costisitoare decât agricultura industrială deoarece producătorii trebuie să respecte mai multe principii și reglementări. 

Agricultorii trebuie să folosească responsabil energia și resursele naturale, să mențină biodiversitatea, să conserve echilibrul ecologic regional, să mențină calitatea apei și să îmbunătățească fertilitatea solului prin metode ecologice. Un condiment eco este de 2 până la 6 ori mai scump decât varianta provenită dintr-o agricultură industrială.

Silvania Gourmet folosește doar condimente de la furnizori certificați ecologic la nivel european.

Produse standard

În cazul mezelurilor convenționale opțiunile pe care le pot folosi producătorii sunt mai multe și mai diverse decât în cazul produselor eco. Aceștia folosesc arome sintetice, potențiatori de gust, pudră de fum, foarte multă sare și mixuri de condimente pline de E-uri. 

Accentul se pune pe producția de cantități mari la prețuri accesibile pentru cumpărători. De multe ori, potențiatorii de gust au rolul de a masca ingredientele reale ale produsului și de a-l face mai ușor de vândut publicului larg.

Coloranți alimentari, conservanți și alți aditivi alimentari

Produse eco/bio

În cazul produselor eco/bio, producătorii sunt restrânși să folosească doar produse naturale certificate eco/bio pentru a da culoare produselor. Colorarea se face cu sfeclă, curcumă, țelină, spanac, dovleac, fructe de pădure, șofran, ardei iute, matcha sau chiar și cu morcovi. Coloranții naturali sunt o alternativă sănătoasă, dar care nu oferă culori la fel de concentrate produselor și care pot modifică ușor gustul alimentelor. În funcție de condițiile de păstrare, nuanțele pe care le capătă produsele pot varia.

Diferența de preț între o soluție de colorare pentru produsele bio și cele convenționale este mare, prețul pentru cele bio este de două sau de trei ori mai mare față de coloranții folosiți în mezelurile convenționale.

În privința conservantilor artificiali, aceștia pot fi folosiți în industria eco/bio pentru a prelungi durata de conservare a produselor alimentare, protejându-le împotriva alterării cauzate de microorganisme (E200-E290). 

Te asigurăm că Silvania Gourmet folosește doar coloranți naturali bio în producția de preparate din carne și toate produsele sunt semnalizate prin etichete “Fără coloranți artificiali adăugați”. Produsele sunt proiectate din start ca alimente curate, fără E-uri alimentare, și sunt semnalizate cu eticheta “Fără E-uri”.

Produse standard

Chiar dacă sunt legi care să oblige producătorii să treacă pe etichete toate componentele rețetei, mulți dintre ei ascund cantitățile adevărate de carne și de aditivi (conservanți, coloranți etc.) pe care le conține preparatul lor. 

Mezelurile sunt fabricate cu ajutorul multor aditivi foarte periculoși cum ar fi: nitrați de sodiu și de potasiu (de la E249 la E252), polifosfați de potasiu (de la E450 la E452), sodiu, calciu, magneziu sau amidon modificat (absoarbe apa și mărește cantitatea de mezel, înlocuind carnea). Caragenul (extract din aripi de cărăbuș) sau boiaua lichidă, ambele pline de E-uri, sunt folosite pentru a modifica textura și culoarea mezelurilor. 

Certificate și măsuri de siguranță

Produse eco/bio

Sigla eco/bio poate fi utilizată doar pe produsele care au fost certificate ca fiind ecologice de către o agenție sau un organism autorizat de control. Pentru aceasta, ele trebuie să îndeplinească condiții stricte de producție, transport și stocare.

Producătorii primesc un certificat care confirmă că produsele lor respectă standardele ecologice în urma inspectarii și verificării repetate. Aceștia sunt verificați cel puțin o dată pe an pentru a vedea dacă respectă în continuare toate regulile.

Produse standard

Condițiile de producție, transport și stocare sunt mai permisive în cazul mezelurilor convenționale. Costurile aferente sunt implicit mai mici, iar asta se vede în prețul final al produsului care este mai mic decât în cazul industriei bio/eco.

Concluzie

Nivelul prețului este influențat direct de costurile mai mari la producție pe care le au aceste produse, de prețurile mari la materia primă necesară producției, dar și de alți factori care țin de siguranța și calitatea alimentelor.

Uniunea Europeană acordă certificatul BIO produselor care au în compoziție minim 95% ingrediente de origine certificată eco. Noi îți garantăm că produsele din gama noastră BIO sunt în proporție de 100% din ingrediente ecologice. Sănătatea noastră și a familiei noastre este prioritară pentru fiecare dintre noi, iar mâncarea pe care o consumăm poate avea un efect negativ asupra acesteia. Recomandăm consumul moderat de mezeluri, iar atunci când le consumi, alege-le doar pe cele de cea mai bună calitate.

de silvania
Share

Adauga un comentariu Cancel Reply

Te-ar putea interesa si
28 iunie 2017

5 tipuri de carne sărace în calorii și bogate în proteine

A fi informat în legătură cu ceea ce gătești sau mănânci înseamnă a alege un stil de viață sănătos și gustos, de aceea astăzi îți vom prezenta 5 tipuri de carne sărace în calorii și bogate în proteine și minerale – pentru ca toate mesele tale să fie cu adevărat deosebite!

Mai multe detalii ›
17 februarie 2017

De la vanat la gourmet: Care este rolul vanatului?

In rubrica noastra “De la vanat la gourmet” vom aborda o serie de concepte pentru a intelege mai bine rolul vanatorii, importanta acesteia si regulile de baza pe care cu totii trebuie sa le respectam. In acest prim episod, vorbim despre rolul vanatului in mentinerea echilibrului mediului.

Mai multe detalii ›

Categories

  • Articole utile
  • Rețete
  • Uncategorized @ro

Articole recente

  • 4 idei de mic dejun sănătos, bio și fără E-uri, pentru întreaga familie
  • De ce să consumi mezeluri din carne de vânat fără E-uri
  • Beneficiile cărnii de mistreț pentru o dietă alimentară sănătoasă
  • De ce sunt mai mari prețurile la produsele eco/bio față de cele ale mezelurilor standard?
  • 6 idei de cadouri de Crăciun pentru gurmanzi

Tags

beneficii caprioara carne carne de vanat cartofi castane crenvursti bio cuptor dieta sanatoasa fara e-uri friptura gourmet gratin mezeluri bio mezeluri carne de vanat mezeluri fara e-uri mistret mousse parmezan. ulei pastrama bio pate bio produse strut trufe vanat

Găsești delicatesele noastre din vânat și în

în toate locațiile din România
în 14 locatii din România
în toate locațiile din București
în 125 de locații din București, Constanța, Prahova și Cluj
în 7 locații din România
în 23 locații din România
în 24 locații din România
în 11 locații din România
in 24 de locații din Ungaria
în toate locațiile din Cehia
în toate locațiile din Cehia
în 24 de locații din Dubai
în 10 locații din Dubai
în toate locațiile din Ukraina
în toate locațiile din Ukraina
în 9 locații din Republica Moldova
Vrei promotii si noutati pe email?
Sunt de acord cu Politica de confidentialitate

Contact

S.C. Universal S.A.
Crișeni, nr. 429, jud. Sălaj
0260 619 909

Comenzi si livrare

  • Livrare
  • Plata
  • Returnare
  • Modificare sau anulare

Termeni si conditii

  • Politica de confidentialitate
  • Termeni si conditii
  • Garantie
  • Sugestii si reclamatii
  • ANPC
  • SOL
Site creat cu multă grijă și răbdare de ardelenii de la Netlogiq
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii.AcceptCiteste mai mult