De ce sunt mai mari prețurile la produsele eco/bio față de cele ale mezelurilor standard?

Dacă în vest produsele eco/bio au un loc deja consacrat pe rafturile magazinelor și în coșul de cumpărături al europenilor, în România această gamă de produse este încă la început și își face cu greu loc în frigiderele românilor. Unul dintre motivele pentru care aceste produse câștigă cu greu tracțiune este prețul mai ridicat la raft pentru această gamă. Nivelul prețului este influențat direct de costurile mai mari la producție pe care le au aceste produse, dar și de alți factori care țin de siguranță și calitatea alimentelor:
- Materia primă – Carnea bio/eco este de aproximativ 3.3 ori mai scumpă decât carnea provenită dintr-un sistem industrial de exploatare.
- Condimente – Condimentele bio sunt de 2 până la 6 ori mai scumpe decât varianta provenită dintr-o agricultură industrială.
- Coloranți alimentari, conservanți și alți aditivi alimentari – Prețul pentru cele bio este de două sau de trei ori mai mare față de soluțiile folosite în mezelurile standard.
- Certificate și măsuri de siguranță – Condițiile de producție, transport și stocare sunt mult mai stricte, iar costurile aferente sunt mai ridicate decât în cazul mezelurilor standard.
Ți-am pregătit un articol în care îți explicăm motivele pentru care producția alimentelor bio/eco sau a celor fără E-uri este mai costisitoare decât manufactura produselor convenționale.
Materie primă
Produse eco/bio
Animalele dintr-un ecosistem ecologic controlat sunt crescute într-un ritm lent și sănătos, fără să aibă contact vreodată cu substanțe nenaturale. Regimul de creștere este foarte strict reglementat și verificat de către organisme de control care investighează permanent producătorii.
În procesul de creștere a acestor animale nu se folosesc hormoni sau acceleratori de creștere, tratamente cu antibiotice și nicio formă de inginerie genetică. Hrana folosită este una naturală (certificată ecologic), fără niciun fel de aditivi suplimentari, iar solul pe care cresc acestea este unul curat, fără pesticide, insecticide, erbicide și îngrășăminte chimice. Carnea provenită de la astfel de animale este de aproximativ 3.3 ori mai scumpă decât în cazul cărnii provenite dintr-un sistem industrial de exploatare.
Mezelurile și preparatele bio (pateuri și batoane proteice bio) din gama Silvania Gourmet conțin doar carne de porc și de vânat, provenită din surse certificate la nivel european.
Produse standard
În cazul mezelurilor convenționale, carnea folosită provine dintr-un sistem industrial de creștere în care accentul se pune pe un randament crescut și nu atât de mult pe calitatea produsului. Creșterea animalelor este potențată cu hormoni de creștere și furaje concentrate pentru a accelera acest proces.
Costul pentru o carne crescută în sistem industrial este mult mai mic decât în cazul produselor eco/bio, iar diferența se vede în prețurile de desfacere ale produselor. Prețul mic la produse este obținut însă în detrimentul calității, iar lipsa calității influențează, într-un final, sănătatea consumatorului.
Condimente
Produse eco/bio
Condimentele folosite în prepararea mezelurilor eco trebuie să fie 100% naturale, fără niciun alt fel de adaos sau de aromă care nu au legătură cu planta respectivă și cu aroma ei proprie. Creșterea plantelor eco este mai costisitoare decât agricultura industrială deoarece producătorii trebuie să respecte mai multe principii și reglementări.
Agricultorii trebuie să folosească responsabil energia și resursele naturale, să mențină biodiversitatea, să conserve echilibrul ecologic regional, să mențină calitatea apei și să îmbunătățească fertilitatea solului prin metode ecologice. Un condiment eco este de 2 până la 6 ori mai scump decât varianta provenită dintr-o agricultură industrială.
Silvania Gourmet folosește doar condimente de la furnizori certificați ecologic la nivel european.
Produse standard
În cazul mezelurilor convenționale opțiunile pe care le pot folosi producătorii sunt mai multe și mai diverse decât în cazul produselor eco. Aceștia folosesc arome sintetice, potențiatori de gust, pudră de fum, foarte multă sare și mixuri de condimente pline de E-uri.
Accentul se pune pe producția de cantități mari la prețuri accesibile pentru cumpărători. De multe ori, potențiatorii de gust au rolul de a masca ingredientele reale ale produsului și de a-l face mai ușor de vândut publicului larg.
Coloranți alimentari, conservanți și alți aditivi alimentari
Produse eco/bio
În cazul produselor eco/bio, producătorii sunt restrânși să folosească doar produse naturale certificate eco/bio pentru a da culoare produselor. Colorarea se face cu sfeclă, curcumă, țelină, spanac, dovleac, fructe de pădure, șofran, ardei iute, matcha sau chiar și cu morcovi. Coloranții naturali sunt o alternativă sănătoasă, dar care nu oferă culori la fel de concentrate produselor și care pot modifică ușor gustul alimentelor. În funcție de condițiile de păstrare, nuanțele pe care le capătă produsele pot varia.
Diferența de preț între o soluție de colorare pentru produsele bio și cele convenționale este mare, prețul pentru cele bio este de două sau de trei ori mai mare față de coloranții folosiți în mezelurile convenționale.
În privința conservantilor artificiali, aceștia pot fi folosiți în industria eco/bio pentru a prelungi durata de conservare a produselor alimentare, protejându-le împotriva alterării cauzate de microorganisme (E200-E290).
Te asigurăm că Silvania Gourmet folosește doar coloranți naturali bio în producția de preparate din carne și toate produsele sunt semnalizate prin etichete “Fără coloranți artificiali adăugați”. Produsele sunt proiectate din start ca alimente curate, fără E-uri alimentare, și sunt semnalizate cu eticheta “Fără E-uri”.
Produse standard
Chiar dacă sunt legi care să oblige producătorii să treacă pe etichete toate componentele rețetei, mulți dintre ei ascund cantitățile adevărate de carne și de aditivi (conservanți, coloranți etc.) pe care le conține preparatul lor.
Mezelurile sunt fabricate cu ajutorul multor aditivi foarte periculoși cum ar fi: nitrați de sodiu și de potasiu (de la E249 la E252), polifosfați de potasiu (de la E450 la E452), sodiu, calciu, magneziu sau amidon modificat (absoarbe apa și mărește cantitatea de mezel, înlocuind carnea). Caragenul (extract din aripi de cărăbuș) sau boiaua lichidă, ambele pline de E-uri, sunt folosite pentru a modifica textura și culoarea mezelurilor.
Certificate și măsuri de siguranță
Produse eco/bio
Sigla eco/bio poate fi utilizată doar pe produsele care au fost certificate ca fiind ecologice de către o agenție sau un organism autorizat de control. Pentru aceasta, ele trebuie să îndeplinească condiții stricte de producție, transport și stocare.
Producătorii primesc un certificat care confirmă că produsele lor respectă standardele ecologice în urma inspectarii și verificării repetate. Aceștia sunt verificați cel puțin o dată pe an pentru a vedea dacă respectă în continuare toate regulile.
Produse standard
Condițiile de producție, transport și stocare sunt mai permisive în cazul mezelurilor convenționale. Costurile aferente sunt implicit mai mici, iar asta se vede în prețul final al produsului care este mai mic decât în cazul industriei bio/eco.
Concluzie
Nivelul prețului este influențat direct de costurile mai mari la producție pe care le au aceste produse, de prețurile mari la materia primă necesară producției, dar și de alți factori care țin de siguranța și calitatea alimentelor.
Uniunea Europeană acordă certificatul BIO produselor care au în compoziție minim 95% ingrediente de origine certificată eco. Noi îți garantăm că produsele din gama noastră BIO sunt în proporție de 100% din ingrediente ecologice. Sănătatea noastră și a familiei noastre este prioritară pentru fiecare dintre noi, iar mâncarea pe care o consumăm poate avea un efect negativ asupra acesteia. Recomandăm consumul moderat de mezeluri, iar atunci când le consumi, alege-le doar pe cele de cea mai bună calitate.