Mousse de parmezan cu ulei de trufe

Acest aperitiv poate constitui un bun contrapunct pentru un fel principal pe bază de carne.
Ușor și rapid de pregătit, mousse-ul de parmezan cu ulei de trufe se prepară asemeni unui creme brulee in bain-marie. Încă nu ne-am hotărât ce ne încântă cel mai tare la această rețetă: faptul că folosește ingrediente atât de la îndemână sau rezultatul absolut delicios.
Ingrediente (4 porții):
100 g ciuperci mărunțite
1 salotă mărunțită
1 cațel de usturoi
2 linguri de ulei de trufe
6 ouă (2 întregi + 4 gălbenușuri)
380 ml lapte gras
200 g legume verzi călite – asparagus, dovlecel, mazăre
200 g parmezan răzuit
150 ml supă de pui (sau sos de soia pentru varianta 100% vegetariană)
Pentru început prăjiți timp de 6-8 minute salota, ciupercile și usturoiul. Adăugați câte o lingură generoasă din amestec în 4 vase de aperitiv tip ramekin, alături de ulei de trufe după gust.
Amestecați toate ouăle și gălbenușurile, laptele și 120 de grame de parmezan, apoi adăugați peste salotă, ciuperci și usturoi. Gătiți în bain-marie timp de 25-30 de minute la 150 de grade. Procesul și consistența pot fi verificate ca la aluatul de prăjituri, folosind un cuțit sau o scobitoare.
În timp ce amestecul este în bain-marie (sau chiar și înainte), împărțiți restul de parmezan în patru grămăjoare egale (20 grame una) și dați la cuptor, timp de trei minute, la 180 de grade. Pe masură ce se răcesc, asezonati ’biscuiții’ obținuți cu piper negru.
Înainte de servire, adăugați pe fiecare mousse câte o lingură de legume călite și câte un ‘biscuite’ de parmezan. La final, stropiți cu un pic de supă de pui (sau, după caz, sos de soia).
Bon appetit!
Reteta originala si sursa foto de pe: http://www.fdathome.co.uk/