Ghidul consumatorului începător de carne de vânat
Carnea de vânat a început sa devină foarte populara la noi în țară de pe la mijlocul anilor 2000, odată cu apariția ei în hypermarket-uri sau restaurante cu specific vânătoresc din unele zone turistice. Privită la început poate cu neîncredere, carnea de vânat a captat foarte rapid atenția nutriționiștilor, care i-au apreciat calitățile și rolul important pe care îl joacă în dietele celor care vor să ducă un stil de viață sănătos.
Poate ai auzit de valorile nutriționale ale cărnii de vânat sau ai văzut-o în comerț și totuși nu te-ai decis să o încerci. Poate nu ești sigur că-ți va plăcea gustul sau nu ești convins pe deplin că susții un sistem etic și legal. Ei bine, există nenumărate surse de informație care îți pot clarifica astfel de întrebări și dileme, dar am decis astăzi să te ajutăm: am strâns toate informațiile care te interesează în acest scurt ghid pentru a îți economisi timp. Hai să vedem cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe un consumator de carne de vânat începător!
De ce să adaugi carne de vânat în dieta ta?
Încă de la apariția ei pe piața românească în diverse forme, carnea de vânat a atras atenția asupra valorilor ei nutriționale. Acesta este un subiect pe care l-am mai abordat, dar este important să îți reamintim că vânatul este bogat în proteine și slab în grăsimi.
În plus, carnea de vânat este bogată în vitaminele A şi D, zinc şi fier, Omega 3, Omega 6, vitaminele B1, B2, B3, B5, B7, B9 și B12 (pe care trebuie să le luăm din alimentație, pentru că organismul nostru nu le procesează în mod natural), calciu, potasiu, magneziu etc.
Aceste valori nutriționale i-au determinat pe nutriționiști să recomande carnea de vânat persoanelor care nu vor să riște creșteri ale colesterolului, celor care vor să evite diabetul, bolile cardio-vasculare, obezitatea și alte tulburări legate de nutriție.
Cât de sănătoasă este carnea de vânat?
Dincolo de valorile nutriționale, o întrebare frecventă este “cât de sănătoasă este carnea de vânat în realitate?” – cu referire, desigur, la conținutul de hormoni, antibiotice, chimicale și altele despre care au tot auzit că sunt prezente în alte tipuri de carne provenită de la animale domestice crescute în ferme.
Ei bine, hai să recapitulăm câteva lucruri importante despre carnea de vânat:
- Carnea de vânat provine de la animale și păsări crescute aproape de habitatul lor natural (nici nu s-ar putea întâmpla altfel, pentru că vânatul duce cu totul alte condiții de viață decât animalele de crescătorie).
- Carnea de vânat provine din ferme specializate sau din fonduri de vânătoare strict controlate legal – motiv pentru care animalele se hrănesc cu iarbă și nutreț naturale.
- Carnea de vânat nu este tratată cu antibiotice sau hormoni de creștere.
Unde găsești carne de vânat?
Dacă în trecut abia așteptai să te răsfeți cu o friptură de căprioară cu dulceață de fructe de pădure la un restaurant cu specific vânătoresc atunci când ajungeai la munte în vacanță, acum găsești produse din carne de vânat online sau în supermarket-uri.
Cel mai des vei găsi carne de iepure de câmp, dar și potârniche, pulpă de căprioară, prepeliță și altele. Există, de asemenea, magazine online care vând carne de vânat congelată, pentru ca gurmandul din tine să se răsfețe cu diverse preparate de un rafinament neobișnuit: grătare cu carne de vânat în baiț, tocănițe (mai ales de iepure sau căprioară), sau diverse fripturi la grill combinate cu fructe sau sosuri.
Carnea de vânat pentru gătit le este disponibilă tuturor celor care vor să încerce ceva nou, sănătos și savuros, fie sub formă de carne macră, fie sub formă de preparate gourmet. Aceste preparate, luând forma pastrămurilor (pastramă de mistreț sau pastramă de cerb), de salamuri, cârnați (cârnați de cerb, cârnați de mistreț), pateuri, terine, mousse-uri reprezintă modul perfect de a-ți satisface curiozitatea cu privire la carnea de vânat și de a-ți impresiona invitații la masă cu niște platouri cu adevărat deosebite.
Ce gust are carnea de vânat?
Carnea de vânat are, într-adevăr, un gust deosebit. Căprioara are un gust mai delicat, de exemplu, mai dulceag, în timp ce carnea de cerb are un gust mai aspru. Mistrețul seamănă la gust cu carnea de porc, dar este mult mai aromat, în timp ce struțul sau bizonul au o carne mult mai aromată, deși la textură seamănă cu carnea de vită. Carnea de vânat este macră, lipsită de grăsimi, de aceea are și o savoare deosebită.
Ce mai trebuie să știi este faptul că nimeni nu consumă carne de vânat în stare crudă, motiv pentru care orice preparat gătit în casă sau unul gourmet cumpărat din comerț este pregătit cu condimente naturale.
Preparatele noastre gourmet sunt diferite și speciale nu numai pentru că folosim condimente naturale, ci și pentru că le combinăm cu fructe exotice sau alte ingrediente (merișor, stafide, fulgi de ceapă prăjită, bucățele de afumătură etc.) care dau savoare oricărui preparat.
Nu uita să potrivești vinurile cu atenție! Despre acest subiect am mai discutat deja și poți să iei în considerare și ghidul nostru de selecție a vinurilor în funcție de carnea de vânat pe care o servești la masă.
Tu ai încercat carne de vânat până acum? Cum ți s-a părut la gust? Care dintre preparatele gourmet din vânat îți face cel mai mult cu ochiul?