Friptură de căprioară cu cartofi gratin Dauphinois

Această rețetă este una din favoritele noastre, în primul rând, deoarece îmbină arome de bază și ingrediente ușor de procurat într-un preparat pe cât de clasic, pe atât de distins.
Ușor de pregătit, friptura de căprioară cu cartofi gratin Dauphinois are un timp de preparare de sub 90 de minute și poate hrăni o masă de 10 persoane.
Ingrediente (pentru 8-10 porții):
11 caței de usturoi
1.25 kg mușchi file de căprioară
3 linguri de ulei de măsline
1 lingură de ulei de nucă
50 g ciuperci porcini
500 ml smântână dulce grasă
200 ml lapte gras
1 linguriță nucșoară măcinată
1 kg cartofi
Preîncălziți cuptorul la 170 de grade și începeți prin a prepara cartofii gratin. Folosind un mixer, tocați ciupercile foarte fin, până devin aproape pudră. Încălziți smântâna și laptele într-o oală, la foc mic, și adăugați nucșoară și pudră de ciuperci învârtind pentru omogenizare.
Tăiați cartofii în felii subțiri. Clătiți feliile și uscați cu hârtie de bucătărie. Decojiți toți cățeii de ustouroi, feliați 5 dintre ei și tăiați în jumătăți restul de 6. Folosiți jumătate de cățel de usturoi pentru a unge baza unei tăvi de coacere sau a unui vas ceramic. Aranjați feliile de cartofi în vasul folosit, în straturi, adăugați amestecul de smântână și dați la cuptor timp de o oră. Spre final, preparatul va prezenta o crustă aurie.
Următorul pas este pregătirea cărnii. Împănați carnea folosind jumătațile de usturoi și asezonati din belșug cu piper negru. Încălziți o lingură de ulei de măsline și ulei de nucă într-o caserolă neinflamabilă deasupra focului puternic, adăugați carnea de căprioară și gătiți pe fiecare parte timp de două minute sau până se rumenește uniform, apoi ridicați de pe foc.
Când cartofii sunt la cuptor de 30 de minute, adăugați carnea și gătiți timp de 12-17 minute (12 pentru în sânge, 17 pentru bine făcut). Scoateți carnea de căprioară de la cuptor, acoperiți cu folie de aluminiu și lăsați timp de 10 minute. Încălziți restul de ulei de măsline într-o tigaie la foc mediu, adăugați feliile subțiri de usturoi și căliți până se rumenește.
Porționați carnea în felii groase și împrăștiați usturoiul călit. Se servește cu cartofii Dauphinois. Recomandarea noastră: vin roșu sec sau demisec.
Alternativa de servire: Se poate servi și cu un sos ușor de merișoare.
Poftă bună!
Reteta originala de pe: http://www.jamieoliver.com/