Ce înseamnă bucătăria gourmet?

Mulți spun că bucătăria gourmet este de fapt “lux în farfurie”, lăsând să se înțeleagă faptul că preparatele gourmet sunt prin definiție acele produse mai costisitoare decât mâncărurile obișnuite. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Pentru a analiza ce înseamnă cu adevărat bucătăria gourmet, am consultat specialiști în arta culinară, iar acum îți prezentăm concluziile la care am ajuns!
Definiția bucătăriei gourmet

Preparatele gourmet se definesc ca fiind acele preparate de bună calitate, pregătite cu foarte multă grijă și prezentate într-un mod artistic. Dacă respectăm însă numai această conceptualizare, am putea spune că unele preparate fast-food pot intra cu ușurință în categoria bucătăriei gourmet pentru că unele sunt, pe drept cuvânt, create din ingrediente de calitate, gătite cu atenție și prezentate atractiv. Dar este asta tot ce contează?
Hai să luăm componentele pe rând:
Calitatea ingredientelor

Când în bucătăria gourmet se vorbește despre calitatea ingredientelor, în general se vorbește despre ingrediente proaspete, lipsite de conservanți, potențiatori, diverse substanțe chimice sau care sunt procesate industrial pe scară largă:
- Cărnuri provenite din ferme ecologice și controlate sau de la producători independenți, în care animalele sunt hrănite cu iarbă, nutreț proaspăt sau legume; animalele fac mișcare, nu sunt tratate cu antibiotice sau steroizi etc.
- Legumele, fructele etc. se folosesc în starea lor proaspătă, nu sunt congelate, nu sunt tratate și își păstrează gustul autentic.
- Dacă se folosesc legume/ fructe conservate, procesul de conservare este realizat pe scară mică, neindustrial, cu metode tradiționale.
- Produsele animaliere (lactate, ouă etc) provin de la animale crescute în condiții naturale, ecologice, non-industriale.
Înțelegi astfel că ingredientele gourmet sunt mult superioare prin faptul că păstrează gustul autentic, sunt bogate în minerale, vitamine, fibre și proteine naturale, nu conțin conservanți sau potențiatori de gust, sunt rare și au un gust complet diferit de preparatele procesate industrial.
Modul de preparare

Bucătăria gourmet se bazează pe specialiști dedicați exclusiv unei mici părți a procesului de preparare care, împreună, creează produsul final. Dacă mergi într-un restaurant gourmet, există cel mai probabil un “sosier” care va prepara exact dressing-ul potrivit pentru friptura ta – iar acel sos va fi realizat în câteva ore, nu minute.
O farfurie gourmet înseamnă munca, arta, studiul și experiența câtorva oameni care sunt specializați pe domeniile lor.
Modul de prezentare

Dacă ai vizionat cel puțin o emisiune culinară profesionistă sau ai citit un blog culinar știi că cel puțin 80% din succesul unui preparat constă în felul în care el arată în farfurie. Bucătăria gourmet se diferențiază de bucătăria obișnuită prin faptul că îi acordă prezentării o atenție deosebită.
Elementul surpriză

Dacă întrebi un chef, un critic culinar sau un expert în etica bucătăriei despre ce face un preparat să fie gourmet sau nu, îți va răspunde că un element esențial îl constituie surpriza pe care o încerci când testezi acel preparat.
Surpriza se referă la combinații spectaculoase de gusturi, arome, texturi sau ingrediente care te iau complet pe nepregătite și au darul de a transforma actul de a mânca într-o experiență de viață. Vorbim aici nu numai de o combinație clasică de carne cu fructe, de exemplu, ci și de alăturarea gustoasă și surprinzătoare de arome diferite – pe care nu le-ai asocia în mod normal – dar care îți produc revelații.
Inovația

Bucătăria gourmet este ca un organism aflat în continuă evoluție. Fără a se limita la rețete “fixe” despre care s-a demonstrat deja că nu dau greș, bucătăria gourmet inventează și inovează continuu. De aceea, dacă ești pasionat de subiect, vei auzi mereu de noi preparate surprinzătoare care fascinează, de noi bucătari premiați anual pentru originalitate sau de noi restaurante care transformă actul de a găti în artă.
Bucătăria gourmet nu are frontiere și este îndrăzneață, găsind noi și noi soluții de a oferi preparate sănătoase, delicioase și surprinzătoare tuturor celor care consideră mâncarea mai mult decât o condiție obligatorie supraviețuirii.
Pot mezelurile să fie gourmet?

O întrebare care se vehiculează des este “ce preparate sunt de fapt gourmet?” Dacă lumea știe deja de unele ingrediente și preparate gourmet consacrate, precum trufe, fructe de mare, caviar sau unele tipuri de cafea, problema devine ceva mai spinoasă atunci când vorbim de preparate de zi cu zi, precum lactate, mezeluri naturale sau dulciuri de exemplu. Un maestru bucătar îți va spune că există alternative gourmet pentru orice preparat la care te-ai putea gândi.
Nu încetăm să creăm gusturi, preparate și arome noi niciodată, delicatese gourmet din carne de vanat și delicatese BIO, fără E-uri cu combinații suprinzătoare de gusturi, suntem dedicați artelor culinare în totalitatea lor și descoperirii de noi gusturi rafinate și rare care să-i încânte și pe cei mai pretențioși dintre gurmanzi.
Tu ce preparate gourmet consacrate preferi? Ești dispus să încerci preparate gourmet mai noi?