De la vanat la gourmet: Care este rolul vanatului?

Vanatul si consumul produselor din vanat sunt subiecte sensibile in tara noastra, in primul rand datorita unor abuzuri comise in trecut. Cu toate acestea, legislatia privind vanatoarea este clara si usor de respectat.
In rubrica noastra de blog “De la vanat la gourmet” vom aborda o serie de concepte legate de fondul cinegetic, vanatoare si consum si le vom trata in detaliu pentru a intelege mai bine rolul vanatorii, importanta acesteia si regulile de baza pe care cu totii trebuie sa le respectam. In acest prim episod, vorbim despre rolul vanatului in mentinerea echilibrului mediului.
Care este rolul vanatului?

Daca in istoria omenirii vanatul era practicat pentru supravietuire, in zilele noastre acesta se practica pentru a se mentine echilibrul agro-silvo-cinegetic, in limitele sporului populational. Autoritatea publica centrala a statului le transmite vanatorilor autorizati date referitoare la sporul populational sub forma unor cote de recolta.
Cu alte cuvinte, nu se pot vana mai multe animale decat permite legea. Aceasta, prin controlul autoritatilor nationale, are rolul de a reglementa atat numarul de exemplare, cat si speciile care pot fi vanate anual. Astfel, vanatoarea se face sub aprobarea si controlul autoritatilor, respectand legile in vigoare, conservand si chiar imbunatatind populatiile de vanat.
Cum protejam animalele prin vanatoare?

Una dintre neclaritatile frecvent supuse dezbaterilor este legatura dintre vanatoare si mentinerea echilibrului mediului prin protectia populatiilor de vanat. Din moment ce vanam anumite animale, cum le si protejam in acelasi timp? Raspunsul nu este greu de inteles: unele populatii trebuie diminuate in mod controlat, sustenabil si selectiv pentru a le micsora impactul negativ asupra mediului sau recoltelor oamenilor. In plus, in populatii mari care nu sunt adecvat controlate, bolile se raspandesc cu o viralitate crescuta, amenintand intreaga populatie.
Conservarea mediului prin vanatoarea selectiva si durabila se realizeaza numai de catre vanatori calificati care, dincolo de abilitatile practice, trebuie sa faca dovada unor cunostinte complexe din diverse domenii, testate prin examen.
Cum se mentine echilibrul mediului?

Mentinerea echilibrului agro-silvo-cinegetic, artificial si riguros stabilit este o necesitate ce nu poate fi pusa la indoiala. Prin extragerea surplusului de populatie animaliera se evita un posibil haos in activitatea de gestionare rationala a vanatului si in echilibrul instabil si temporar stabilizat artificial de om in natura. Acest haos, daca nu este adresat la timp prin activitati de vanatoare controlate si reglementate de lege poate duce in timp la saracirea faunei (boala, imbatranire, moarte) si chiar a biodiversitatii (populatii necontrolate de ierbivore pot diminua drastic flora, ceea ce, la randul sau, poate afecta lantul trofic reprezentat de insecte, pasari sau alte animale).
Conditia obligatorie pentru ca vanatoarea sa fie sustenabila si cu rol de mentinere a echilibrului natural este capacitatea ridicata de management a responsabililor din domeniu si lupta continua impotriva braconajului.
Insa despre braconaj si protejarea vanatului prin lege vorbim in episodul urmator din seria noastra. Ai alte intrebari legate de rolul vanatului in echilibrul mediului? Scrie-ne un comentariu mai jos si putem dezbate.