• Acasa
  • Companie
    • Filozofie
    • Despre noi
    • De ce Silvania?
    • Ghidul calității
    • Cariere
    • Implicare socială
  • Produse
    • Specialități vânat crud uscate
    • Specialități italienești de vânat fiert afumate
    • Specialități vânat mousse & terine
    • Specialități Clean Label
    • Specialități Grill
    • Specialități HORECA
    • Pate-uri
  • Fără E-uri
  • Locații
  • Blog
  • Contact
  • Cos cumparaturi
  • Finalizare comanda
  • Contul meu
  • Magazin
  • Politica de confidentialitate
  • Eco Bio
  • Livrare
  • Modificare sau anulare comanda
  • Plata
  • Garantie
  • Sugestii si reclamatii
  • Returnare
  • Termeni si conditii
MENIUMENIU
  • DELICATESE FĂRĂ E-URI
      • Delicatese gourmet BIO – fără E-uri
        • Mezeluri BIO – fără E-uri
        • Pateuri BIO – fără E-uri
        • Batoane proteice BIO – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din vanat – fără E-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
        • Pateuri – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din carne de porc sau pui – FĂRĂ e-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
      • Recomandarea săptămânii
      • Vezi toate produsele
      • DELICATESE CU SPECIFIC INTERNATIONAL – FĂRĂ E-URI
        • Specific italian
        • Specific spaniol
        • Specific german
        • Specific maghiar
        • Specific romanesc
  • DESPRE BIO/ECO & FĂRĂ E-URI
      • DESPRE BIO & FĂRĂ E-URI
        • Ce înseamnă fără E-uri
        • Ce înseamnă BIO (Eco)
  • Companie
      • Companie
        • Filozofie
        • Despre noi
        • De ce Silvania?
        • Ghidul calității
        • Cariere
        • Implicare socială
  • Locații
  • Blog
  • Contact
CONT COȘ 0
MENIUMENIU
  • DELICATESE FĂRĂ E-URI
      • Delicatese gourmet BIO – fără E-uri
        • Mezeluri BIO – fără E-uri
        • Pateuri BIO – fără E-uri
        • Batoane proteice BIO – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din vanat – fără E-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
        • Pateuri – fără E-uri
      • Delicatese gourmet din carne de porc sau pui – FĂRĂ e-uri
        • Mezeluri – fără E-uri
      • Recomandarea săptămânii
      • Vezi toate produsele
      • DELICATESE CU SPECIFIC INTERNATIONAL – FĂRĂ E-URI
        • Specific italian
        • Specific spaniol
        • Specific german
        • Specific maghiar
        • Specific romanesc
  • DESPRE BIO/ECO & FĂRĂ E-URI
      • DESPRE BIO & FĂRĂ E-URI
        • Ce înseamnă fără E-uri
        • Ce înseamnă BIO (Eco)
  • Companie
      • Companie
        • Filozofie
        • Despre noi
        • De ce Silvania?
        • Ghidul calității
        • Cariere
        • Implicare socială
  • Locații
  • Blog
  • Contact

De la vanat la gourmet: braconajul si protejarea vanatului

17 martie 2017

Abuzurile și unele probleme cu care s-a confruntat vânătoarea în România au lăsat o urmă de neîncredere în rândul celor care și-ar dori să consume produse din vânat, însă nu sunt siguri că procesul este unul etic și conform cu legea.

Dacă în episodul trecut din seria noastră ”De la vânat la gourmet” am vorbit despre rolul vânatului în asigurarea echilibrului mediului, astăzi ne propunem să clarificăm câteva aspecte legate de braconaj și protejarea vânatului de către lege.

Ce este fondul cinegetic si cum se gestioneaza?

pun-fond-cinegetic-bogat-foto-fanp

sursa foto: jurnalaradean.ro

Atunci când discutăm despre vânătoare trebuie în mod obligatoriu să ne referim la fondul cinegetic și la modul de administrare al acestuia. Astfel, conform legii vânătorii, avem următorii termeni la care trebuie să ne raportăm pentru a înțelege mai bine mecanismele legale și practice ale vânătorii:

  • fauna de interes cinegetic – totalitatea exemplarelor din populațiile din speciile de faună sălbatică prevăzute în anexele legii vânătorii, existente pe teritoriul României
  • fond cinegetic – fauna de interes cinegetic, împreună cu totalitatea fondurilor de vânătoare
  • fond de vânătoare – unitatea de gospodărire cinegetică constituită indiferent de categoria de teren, indiferent de proprietar și astfel delimitată încat să asigure o stabilitate cât mai mare faunei de interes cinegetic în interiorul său. Nu se includ în fondul de vânătoare suprafețele din perimetrul construit sau împrejmuit din intravilan, suprafețele rezervațiilor științifice, suprafețele parcurilor naționale, suprafețele siturilor patrimoniului natural universal și suprafețele strict protejate din cadrul zonelor umede de importanță internațională
  • gestionar al fondului cinegetic – persoana juridica română care a fost licențiată în condițiile legii și căreia i se atribuie în gestiune fauna de interes cinegetic din cuprinsul unui fond de vânătoare
  • gestionare – activitatea de gospodarire durabila a faunei de interes cinegetic din fondurile de vânătoare, realizată de gestionari în baza contractelor de gestiune, pe riscul şi raspunderea lor, pentru perioada stabilită prin contractele de gestiune

Care este definiția braconajului?

Silhouette of a hunter aiming his shotgun

sursa foto: huffpost.com

Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic definește braconajul ca acțiunea desfășurată în vederea obținerii acelorași efecte ca și prin acțiunea de vânătoare, fără a fi îndeplinite condițiile legale pentru desfășurarea acesteia din urmă.

Legislația din România, în conformitate cu prevederile internaționale, obligă gestionarii de Fonduri de Vânătoare să recolteze vânat, dar doar în anumite condiții, lucru necesar pentru sănătatea faunei și pentru protejarea cultivatorilor de terenuri agricole. Pe scurt, aceste conditii sunt:

  • vanatoarea se practica numai atunci cand este sezon autorizat prin lege
  • se vaneaza numai exemplarele autorizate in anumite perioade din an
  • toate asociatiile de vanatoare sunt obligate de lege sa angajeze paznici autorizati inarmati cu arme de vanatoare care sa patruleze in Fondurile de Vanatoare pentru a inlatura, atunci cand este cazul, diversi pradatori sau a pentru a pazi culturile agricole

Ce se considera braconaj si cum se pedepsesc infractiunile de braconaj?

hunting-introduction-elk-new-mexico

sursa foto: wildlife.nm.us

Conform legii vanatorii, infractiunile de braconaj se pedepsesc, in functie de gravitatea lor, cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Se considera infractiune de braconaj:

  • tentativa de a practica sau practicarea vanatorii fara a fi inscris in autorizatia de vanatoare individuala sau colectiva eliberata in conditiile legii de gestionar, pentru fondul cinegetic respectiv
  • emiterea de autorizatii de vanatoare prin care se depasesc cotele de recolta si cifrele de interventie aprobate pentru fiecare gestionar
  • vanarea speciilor de vanat strict protejate in alte conditii decat cele legale
  • vanatoarea in Rezervatia Biosferei ”Delta Dunarii”, in parcuri nationale, in rezervatii stiintifice, in zonele cu protectie stricta sau in zonele de protectie integrala din celelalte arii naturale protejate
  • vanatoarea pe alt fond cinegetic decat cel pe care vanatorul este autorizat sa vaneze
  • vanarea in afara perioadelor legale de vanatoare la specia respectiva
  • utilizarea, indiferent de scop, a substantelor chimice care provoaca intoxicarea, sterilitatea sau moartea exemplarelor de fauna cinegetica

De asemenea, cei care prelucreaza vanatul in scopuri economice trebuie sa faca in permanenta dovada faptului ca respecta normele legale in vigoare si ca prin actiunile lor nu contribuie la activitati ilicite sau la dezechilibre de mediu.

Speram ca ti-am raspuns, in acest episod, la cateva dintre intrebarile legate de braconaj si protejarea vanatului. Daca ai nelamuriri, ne poti pune oricand intrebari in comentarii.

de silvania
Tags carneprodusevanat
Share

Adauga un comentariu Cancel Reply

Te-ar putea interesa si
28 iunie 2017

5 tipuri de carne sărace în calorii și bogate în proteine

A fi informat în legătură cu ceea ce gătești sau mănânci înseamnă a alege un stil de viață sănătos și gustos, de aceea astăzi îți vom prezenta 5 tipuri de carne sărace în calorii și bogate în proteine și minerale – pentru ca toate mesele tale să fie cu adevărat deosebite!

Mai multe detalii ›
24 mai 2017

Cum aranjezi mâncarea în farfurie ca un adevărat Masterchef?

Gurmanzii știu că o mâncare fină (gourmet) înseamnă nu doar gust, ci și o prezentare pe măsură. Și cine spune că acasă nu putem face și noi un aranjament deosebit, care să scoată în evidență cât de apetisantă e mâncarea și să surprindă prietenii și familia?

Mai multe detalii ›

Categories

  • Articole utile
  • Rețete
  • Uncategorized @ro

Articole recente

  • 4 idei de mic dejun sănătos, bio și fără E-uri, pentru întreaga familie
  • De ce să consumi mezeluri din carne de vânat fără E-uri
  • Beneficiile cărnii de mistreț pentru o dietă alimentară sănătoasă
  • De ce sunt mai mari prețurile la produsele eco/bio față de cele ale mezelurilor standard?
  • 6 idei de cadouri de Crăciun pentru gurmanzi

Tags

beneficii caprioara carne carne de vanat cartofi castane crenvursti bio cuptor dieta sanatoasa fara e-uri friptura gourmet gratin mezeluri bio mezeluri carne de vanat mezeluri fara e-uri mistret mousse parmezan. ulei pastrama bio pate bio produse strut trufe vanat

Găsești delicatesele noastre din vânat și în

în toate locațiile din România
în 14 locatii din România
în toate locațiile din București
în 125 de locații din București, Constanța, Prahova și Cluj
în 7 locații din România
în 23 locații din România
în 24 locații din România
în 11 locații din România
in 24 de locații din Ungaria
în toate locațiile din Cehia
în toate locațiile din Cehia
în 24 de locații din Dubai
în 10 locații din Dubai
în toate locațiile din Ukraina
în toate locațiile din Ukraina
în 9 locații din Republica Moldova
Vrei promotii si noutati pe email?
Sunt de acord cu Politica de confidentialitate

Contact

S.C. Universal S.A.
Crișeni, nr. 429, jud. Sălaj
0260 619 909

Comenzi si livrare

  • Livrare
  • Plata
  • Returnare
  • Modificare sau anulare

Termeni si conditii

  • Politica de confidentialitate
  • Termeni si conditii
  • Garantie
  • Sugestii si reclamatii
  • ANPC
  • SOL
Site creat cu multă grijă și răbdare de ardelenii de la Netlogiq
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii.AcceptCiteste mai mult