5 tipuri de carne sărace în calorii și bogate în proteine
Ca orice gurmand, ești, desigur, curios să încerci preparate noi și să savurezi delicii culinare cât mai diverse. Dar, ca orice gurmand responsabil, trebuie să știi și cât de sănătoase sunt produsele pe care le consumi.
A fi informat în legătură cu ceea ce gătești sau mănânci înseamnă a alege un stil de viață sănătos și gustos, de aceea astăzi îți vom prezenta 5 tipuri de carne sărace în calorii și bogate în proteine și minerale – pentru ca toate mesele tale să fie cu adevărat deosebite!
1. Carnea de pește
Peștele este unul dintre cele mai sănătoase, ușoare și delicioase preparate de care te poți bucura. Peștele alb conține, pe lângă aminoacizii esențiali, proteine, sodiu, potasiu, calciu, iod, fosfor, fier și seleniu și acizi omega-3, cu rol în prevenția bolilor cardio-vasculare.
Valorile nutriționale pentru 100 de grame de pește: 80- 250 de calorii, 18-22 g proteine, 0,4-2,8 g grăsimi, în funcție de modul de preparare.
Beneficii:
- Calciul, fierul și fosforul din pește sunt benefice pentru structura oaselor, sănătatea dinților, prevenirea anemiei, creșterea rezistenței organismului și prevenirea tulburărilor care pun în pericol imunitatea.
- Acizii omega 3 te ajută să lupți împotriva colesterolului, protejându-te de asemenea în fața riscului de boli cardiovasculare.
- Potasiul este esențial pentru sinteza proteinelor.
- Seleniul este esențial pentru funcționarea corectă a creierului, având în același timp și proprietăți antioxidante.
2. Carnea de mistreț
Carnea de mistreț se deosebește de cea de porc domestic nu doar prin aroma inconfundabilă, ci și prin valori nutriționale – este mult mai săracă în grăsimi. În plus, dacă chiar vrei să consumi carne sănătoasă, poți înlocui inclusiv vita cu carnea de mistreț matur, care este mai fragedă. Din delicatesele gourmet recomandăm: salam de mistreț, pastrama de mistreț și cârnații de mistreț afumați
Valori nutriționale: dacă 100 de grame de carne de porc domestic slabă conține 143 de calorii, 22 g proteine si 6,3 g grăsime, 100 de grame de mistreț conține doar 114 calorii, 22 g proteine și numai 2,4 g grăsimi. În comparație, carnea de vită conține 226 calorii, 18.3 g proteine și 16,3 g de grăsime.
Beneficii:
- Vitamina B12 este cel mai puternic factor antianemic cunoscut la ora actuală. De asemenea, vitamina B12 se studiază în prezent în corelație cu prevenirea bolii Parkinson, fiind esențială pentru funcționarea sistemului nervos.
- Vitamina D este esențială în sintetizarea calciului în organism și are beneficii extinse asupra pielii și oaselor.
- Zincul îmbunătățește aspectul pielii, reduce stresul și susține procesele memoriei.
3. Carnea de bizon
Carnea de bizon devine din ce în ce mai populară ca alternativă sănătoasă și gustoasă la carnea de porc sau de vită. Unele cercetări din SUA arată că bizonul poate fi mai sănătos și decât puiul, fiind de asemenea o carne roșie care nu provoacă alergii și este sănătoasă pentru inimă. Carnea de bizon conține antioxidanți (seleniu, potasiu), fosfor, zinc, cupru, vitamina B12 și vitamina B6.
Valori nutriționale: dacă 100 de grame de carne macră de vită conțin 226 calorii, 18.3 g proteine și 16,3 g de grăsime, 100 de grame de carne de bizon conțin 109 calorii, 21.26 g proteine și numai 1.84 grame de grăsimi.
Beneficii:
- Bogată în antioxidanți, carnea de bizon te protejează de factori cancerigeni, asigurând buna funcționare a organismului.
- Echilibrul cupru-zinc în organism (ambele conținute de carnea de bizon) este direct responsabil pentru răspunsul optim al sistemului tău imunitar. De asemenea, cuprul crește capacitatea organismului de a lupta împotriva alergiilor, fiind și un bun detoxifiant.
- Vitamina B6, pe lângă vitamina B12, asigură buna funcționare a sistemului nervos, reglând nivelul de hormoni și prevenind tulburările de anxietate sau depresie.
4. Carnea de struț
Destul de rară la noi, dar foarte consumată în occident (deși fermele de struți din România indică o popularitate crescândă a acesteia), carnea de struț are un impact semnificativ asupra colesterolului, crescându-l pe cel bun și scăzându-l pe cel rău. Carnea de struț este recomandată de nutriționiști deoarece conține calciu și seleniu, fosfor, potasiu și acizi grași omega-3.
Valori nutriționale: 100 de grame de carne de struț conțin 114 calorii, 25.4 g de proteine și 8.7 g de grăsime.
Beneficii:
- Potasiul susține activ sănătatea cardiacă, fiind în același timp și un foarte bun antioxidant. De asemenea, potasiul din carnea de struț asigură și o funcționare sănătoasă a sistemului nervos central.
- Acizii omega-3 sunt considerați o sursă a longevității.
- Datorită conținutului ei crescut de fier, carnea de struț se recomandă în alimentația copiilor și în dietele de tratare ale anemiilor severe.
5. Carnea de căprioară
Săracă în grăsimi dar bogată în proteine, carnea de căprioară este aromată, foarte gustoasă și recomandată de nutriționiști pentru a înlocui carnea de porc sau vită. Căprioara este o sursă excelentă de vitamine B1, B2 și F, dar și de minerale – crom, fier, seleniu și zinc printre altele. Din gama aceasta de delicatese, recomandăm salamul de căprioară.
Valori nutriționale: 100 de grame de carne de căprioară conțin 100 calorii, 20 g proteine, și numai 1,9 g grăsimi.
Beneficii:
- Numită și vitamina bunei dispoziții, vitamina B1 este esențială pentru funcționarea corectă a proceselor metabolice și pentru întărirea sistemului nervos, crescând nivelul de energie al organismului și îmbunătățind memoria.
- Vitamina B1 este importantă și pentru ten, păr, ochi și ficat, susținând și întărind funcționarea acestora.
- Vitamina B2 transformă grăsimile, proteinele și carbohidrații în energie, fiind de asemenea esențială pentru sănătatea tegumentelor.
- Vitamina F nu poate fi sintetizată în organism, trebuind să fie consumată în alimentație; împreună cu vitaminele B6 și E, vitamina F susține sănătatea și frumusețea pielii și a părului, fiind esențială în prevenirea și tratarea acneii, eczemelor și a altor afecțiuni dermatologice.
Tu ce carne de vanat preferi din cele de mai sus? Ai observat îmbunătățiri ale stării tale de sănătate de când consumi preparate ce au la bază aceste cărnuri?