Adevărat sau fals? 4 mituri despre produsele din carne de vânat

Produse de un real succes în străinătate, dar destul de noi pe piața gourmet din România, preparatele din carne de vânat sunt controversate și de multe ori însoțite de mituri și neadevăruri bazate pe lipsa de informații.
Astăzi ne dorim să clarificăm o serie de aspecte legate de produsele din carne de vânat cu care ne-am confruntat în discuții, așa că îți prezentăm patru dintre cele mai frecvent întâlnite mituri.
1. Carnea de vânat provine de la animale ucise ilegal
Fals.
Așa cum menționam într-un articol anterior, carnea de vânat provine de la animale a căror vânătoare sau creștere în ferme este strict controlată legal. Producătorii trebuie să facă nenumărate dovezi în acest sens, căci legislația în vigoare privind atât vânătoarea cât și comercializarea produselor din carne de vânat este extrem de strictă.
Carnea de vânat din care se prepară produsele provine din diverse surse:
- struțul și bizonul provin din ferme specializate, înființate în Statele Unite și pe întreg teritoriul european, având ca obiect creșterea și comercializarea cărnii de acest tip. Scopul nu e comercializarea unor specii pe cale de dispariție ci aducerea în zona gourmet din România a unor preparate consumate cu succes în alte țări. De altfel, în cazul bizonului, de exemplu, numărul animalelor alocate prin contract este foarte limitat, deoarece populația de bizoni este mică, iar ritmul de creștere este îndelungat.
- mistrețul, cerbul și căprioara sunt achiziționate din fonduri private sau de vânătoare, unde este surplus, iar populația trebuie controlată numeric, pentru a asigura echilibrul mediului.
2. Carnea de vânat are un gust ciudat
Fals.
Fiind o carne ce provine de la animale crescute sănătos, într-un mediu natural sau în ferme amenajate foarte aproapiat de habitatul lor natural, carnea de vânat are, într-adevar, un gust deosebit, fiind savuroasă.
Carnea de vânat trece printr-un proces de preparare până ajunge sub forma produselor gourmet atât de apreciate de clienți.
La produsele noastre, gustul cărnii este îmbogățit prin adaugarea de condimente naturale:
- produsele din carne de căprioară au un gust mai “delicat”, mai dulce;
- produsele din carne de cerb sunt mai “dure”, au un gust specific, pronunțat de carne macră;
- produsele din carne de mistreț au un gust apropiat de carnea de porc (mai puternic, dar pe aceeași notă), însă păstrând un buchet cu o savoare mai deosebită (în special salamurile și cârnații);
- carnea de bizon și struț au o structură similară cu cea de vită, dar o aromă specială.
3. Produsele din carne de vânat din comerț sunt pline de chimicale și hormoni de creștere
Fals.
Spre deosebire de alte tipuri de carne, cea din vânat provine de la animale crescute natural, în medii sănătoase. Animalele sunt hrănite cu iarbă, fără antibiotice și fără furaje îmbunătățite cu hormoni, ceea ce înseamnă că, în produsul finit, ponderea cărnurilor sănătoase este majoritară.
Mai mult, produsele noastre din vânat nu conțin: potențatori de gust, gluten, lactoză, coloranți sau organisme modificate genetic, iar toate condimentele adăugate sunt naturale.
4. Carnea de vânat e mai sănătoasă decât alte tipuri de carne
Adevărat.
Datorită mediului în care sunt crescute animalele și hranei sănătoase, carnea de vânat este mai scăzută în calorii și grăsimi și mai bogată în proteine.
Este o carne macră, care combate colesterolul și conține vitamine și minerale necesare bunei funcționări a organismului și sistemului nostru imunitar: zinc, fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu. În occident, carnea de vânat le este recomandată și persoanelor care vor să adopte un stil de viață sănătos fără a renunța la carne și produse din carne, dar și persoanelor supraponderale, celor care suferă de tulburări ale colesterolului, afecțiuni cardio-vasculare sau diabet.
Tu de care dintre aceste mituri ai dat în căutările tale de informație privind carnea de vânat și preparatele gourmet din vânat? Ce informații ai în plus care combat aceste mituri?