6 curiozități pe care nu le știai despre cârnați

Cârnații par a fi un fel de mâncare simplă, tradițională și nepretențioasă. Lucrurile nu stau chiar așa, dar despre asta vom discuta ceva mai târziu.
Dacă ești iubitor de preparate din carne și îți plac cârnații indiferent de felul în care sunt preparați, azi a venit momentul să îți dezvăluim șase curiozități despre cârnați!
1. Din Sumeria până în bibliotecă
Până nu demult, se credea că istoria cârnaților începe cu aproape 2,000 de ani în urmă. Cu toate acestea, mențiuni despre un astfel de preparat (amestec de carne, grăsimi și condimente) datează cu până la 5,000 de ani în urmă – sursa fiind Sumeria (Irak-ul din zilele noastre).
Mai mult, cârnații apar și în literatura antică, ba chiar într-unul dintre textele fundamentale ale culturii universale: ”Odiseea” lui Homer. În text, rapsodul s-a exprimat deloc ceremonios la adresa lui Odiseu, numindu-l “un cârnat îndesat”. Putem presupune, fără să greșim prea mult, că ceea ce numim astăzi cârnați au reprezentat, de fapt, primul tip de mezeluri din istoria omenirii.
2. Din bibliotecă la teatru
Grecilor se pare că le plăceau cârnații pe cât de mult le plăcea teatrul, pentru că o altă referință literară vine din partea filosofului și dramaturgului Epicarmos – acesta scriind o comedie cu titlul “Cârnatul” (Orya, în original) în jurul anului 500 î. Chr.
3. Spectacol cu peste 1000 de cârnați

Știm cu toții că în Germania, cârnatul este o mâncare națională cu o excelentă reputație peste hotare. Dar știai că nemții produc peste 1,000 de varietăți diferite de cârnați? Zigeunerwurst, Bierschinken, Jagdwurst, Bratwurst, Rostbratwurst, Blutwurst, Frankfurter – Bockwurst, Landjäger și… nu o să numărăm până la 1000, pentru că suntem convinși că ai prins ideea.
În Germania, cârnații nu sunt doar un fel de mâncare, ci un preparat gourmet de foarte multe ori. Rețetele se păstrează cu sfințenie și se protejează ca niște secrete de importanță națională.
4. Record din Anglia în România

sursa foto: daum.net
Deținătorul recordului mondial pentru cel mai lung cârnat din lume (și menționat în Cartea Recordurilor) a fost până nu de mult J.J. Tranfield din Marea Britanie. Cârnatul preparat de el avea – în anul 2000 când s-a înregistrat recordul – exact 59.14 km.
Românilor le plac cârnații și le plac și provocările, așa că noul record mondial pentru cel mai lung cârnat de pe planetă ne aparține. Cu ocazia sărbătoririi zilei de 1 Decembrie, în anul 2014, la Ploiești, a fost pregătit un cârnat cu lungimea de 62.75 km.
5. Din bucătărie până pe orbită
La plecarea sa istorică în spațiu în 1961, cosmonautul rus Yuri Gagarin părea destul de relaxat, mai ales în ceea ce privea proviziile de la bordul rachetei. Documentele oficiale dezvăluite publicului larg cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la zborul lui Gagarin conțin și o conversație amuzantă între cosmonaut și Sergei Korolyov, designer-ul principal al rachetei.
Pe înregistrare, Gagarin poate fi auzit spunând că nu își face nicio grijă cu privire la drumul de întoarcere spre Moscova, deoarece are destui cârnați și alcool ca să se sature. Alcool, desigur, nu avea, dar proviziile lui Gagarin pentru drumul de întoarcere acasă includeau și 63 de cârnați – dacă e să îi dăm crezare lui Korolyov.
6. De pe orbită, la tine acasă – cârnații gourmet
În cazul în care credeai că banalul cârnat este doar… banal, trebuie să îți spunem că te înșeli. Carmangeri și bucătari din întreaga lume se întrec în prepararea unor cârnați gourmet care mai de care mai rafinați și mai surprinzători la gust.
Uită pentru o clipă de sărbători tradiționale, grătare cu prietenii sau picnicuri. Aici vorbim despre maeștri în arta culinară care transformă banalul cârnat în operă de artă.
Ei bine, cârnații gourmet nu mai sunt atât de rari ca pe vremuri. Poți încerca și cârnații din categoria de produse gourmet de la Silvania Gourmet, mai exact, cârnați din carne de mistreț maturată, sau niște cârnați de mistret afumați, subțirei și fragezi din carne de căprioară. Sau poate niște cârnați cu carne de cerb sau cârnați de struț, dacă simți nevoia unor arome noi în farfurie care să îți încânte și surprindă invitații data viitoare când îi chemi la masă!
Tu ce alte curiozități despre cârnați mai știi? Și ce alte rețete de cârnați ai vrea să încerci?