4 lucruri pe care nu le știai despre carnea de struț
Carnea de struț este unul din produsele gourmet mai puțin cunoscute în țara noastră.
Chiar dacă există ferme (iar specificul și piața le supune unor reguli de operare foarte diferite de cele ale avicolelor – o veste cât se poate de bună), beneficiile cărnii de struț nu sunt încă cunoscute publicului larg.
De ce este struțul, totuși, un ingredient principal în meniul multor gurmanzi?
Pe scurt: pentru că este foarte bună (și nu numai ca și gust). În acest articol îți prezentăm 4 lucruri pe care nu le știai despre acest produs.
1. Conține foarte puține grăsimi
Tehnic vorbind, carnea de struț conține grăsime, însă o mică parte a acesteia este intramusculară, fiind astfel curățată fără probleme înainte de preparare. O sută de grame de carne de struț curățată conține doar 3 grame de grăsimi. Cifra pentru vită este de 10.5 grame, iar la porc 15.2. Chiar și carnea de pui este 7.4% grăsime, mai mult decat dublu procentului în cazul struțului (din procentul de 3% la struț, două treimi constituie grăsimi nesaturate ușor de digerat).
2. Aport foarte mic de calorii și colesterol
Unul din motivele pentru care sportivii și body-builderii includ carnea de struț în dieta zilnică este conținutul foarte scăzut de colesterol și aportul scăzut de calorii – este o bază perfectă pentru creșterea și menținerea masei musculare. În același timp, este o sursă foarte consistentă de proteine, fosfor, potasiu, fier și creatină. De asemenea, o porție asigură 84% din doza zilnică necesară de vitamina B12, și 51% din cea de seleniu.
3. Carnea de struț nu este purtătoare de boli
Datorită unui pH favorabil, carnea de struț nu atrage bacterii precum salmonella și e-coli, fiind mult mai sigură decât puiul sau oaia, mai ales în cazul rețetelor care nu necesită procesare. Aceasta poate fi folosită cu succes inclusiv pentru sushi (interesantă idee, nu-i așa?). Mai mult, carnea de struț conține de trei ori mai mult fier ca vițelul, porcul și puiul.
4. Oferă avantajele cărnii de vită fără problemele acesteia
Gustul cărnii de struț este adeseori asemănat cu cel al vitei, însă un pic mai dulce. Ce garantează carnea de struț este lipsa hormonilor de creștere și a potențiatorilor. Struțul are, în același timp, un index de grăsime de 3 ori mai mic față de vită și aproape de 3 ori mai mult fier. Acest lucru este valabil, desigur, în cazul cărnii brute, cifrele în cazul salamurilor și a altor specialități fiind diferite (gama noastră Clean Label conține atât produse din carne de struț cât și din carne de vită – acesta inseamnă zero aditivi alimentari, coloranți, alergeni, fosfați sau conservanți).
Costurile și riscurile unei ferme de struți sunt destul de ridicate, fermierii întâlnind probleme care nu există în cazul animalelor crescute în mod tradițional în România. Motivația lor nu este una estetică sau de brand, ci una cât se poate de practică. Nu elementul exotic este cel care face carnea de struț o favorită a gurmanzilor, ci beneficiile acesteia, de la conținutul scăzut de grăsimi și până la gustul distinctiv.
Tu ce alte beneficii ale cărnii de struț cunoști? Lasă-ne impresiile tale într-un comentariu mai jos.
Dacă nu ai încercat încă delicatesele noastre, te invităm să încerci terina cu carne de struț și afine.
Cu drag din Ardeal!